Raketwerper en drugs in beslag genomen na inval Satudarah Tilburg

TILBURG - Bij invallen woensdagochtend in onder meer het clubhuis van motorclub Satudarah aan de Piushaven in Tilburg zijn acht mannen aangehouden. Ook werden ondermeer een raketwerper en in totaal vijf kilo drugs in beslag genomen.

Onder de acht aangehouden mannen zijn drie leden van Satudarah en drie mannen uit Litouwen. Zij zouden betrokken zijn bij de productie van, de handel in en uitvoer van synthetische drugs. De mannen worden verder ook verdacht van het witwassen van crimineel geld. Volgens de politie was het geen actie tegen Satudarah als vereniging, maar drie van de acht verdachten zijn wel lid van de motorclub.
Bij de aanhoudingen en doorzoekingen zijn woensdag 500 politiemensen van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de regiopolitie ingezet. Zij werden bijgestaan door een team van de genie en de Explosieven OpruimingsDienst (EOD).
<b>Aanhouding op snelweg</b><br>Behalve in Tilburg werden de mannen opgepakt in Breda, Dongen, Eindhoven en Weert. Een arrestatieteam heeft een van de verdachten, een 34-jarige man uit Tilburg, op de snelweg A2 ter hoogte van Vianen aangehouden met behulp van een helikopter. De verdachten worden vrijdag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Breda.
<b>Inbeslaggenomen goederen</b><br>Bij de doorzoeking van de woningen van de verdachten, drie loodsen, drie garageboxen, drie bedrijven en het clubhuis van de Satudarah in Tilburg zijn de al genoemde raketwerper, vier kilo amfetamine, een kilo hasj, de grondstof BMK voor synthetische drugs, twee motorfietsen, een aantal personenauto's en tienduizenden euro's contant geld in beslag genomen.
<b>Levering vanuit Litouwen</b><br>De Nationale Recherche van het KLPD startte begin 2010 met het onderzoek. Vermoedelijk zijn grondstoffen voor de productie van synthetische drugs vanuit Litouwen aan de Nederlandse verdachten geleverd. De leveranciers en afnemers bleken elkaar regelmatig in Nederland te ontmoeten.
<b>Clubhuis afgezet</b><br>De inval in het clubhuis van motorclub Satudarah aan de Piushaven in Tilburg vond woensdagmorgen om zes uur plaats. De omgeving van het clubhuis aan de Piushaven in Tilburg werd afgezet met geblindeerde hekken.
<b>Thuis opgepakt</b><br>Volgens advocaat Eric Thomas zijn de verdachten bij een aantal huizen opgepakt. Ook volgens hem is de actie niet gericht tegen <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/163324682/Satudarah,+groeiende+motorclub+van+Molukse+oorsprong.aspx">de club Satudarah</a>, maar tegen individuele personen. "Voor de club is dit niet goed, maar het is niet anders."
Bij een woning aan de Roodeschoolstraat in de wijk Reeshof in Tilburg werd ook een inval gedaan. In de woning, waar een lid van de motorclub woont, werd de hele ochtend onderzoek gedaan. Er is daar in ieder geval een auto in beslag genomen. Er werd ook onderzoek gedaan aan de Bisschop Zwijsenstraat in Tilburg.
<b>Eerdere aanhoudingen Satudarah-leden</b><br>Recentelijk werden ook al andere leden van Satudarah opgepakt. Bij een inval op dinsdagavond 18 oktober bij de motorclub in Zundert werden zes leden van de motorclub aangehouden. Op dezelfde deed de politie nog tien invallen in onder meer <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/163292872/Arrestaties+bij+inval+Molukse+motorclub+Satudarah+in+Zundert.aspx" target="_blank">Breda, Tilburg en Bergen op Zoom</a>. Daarbij werden toen <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/163304582/Elfde+aanhouding+wegens+inval+Satudarah+Zundert,+motorclub+verbaasd.aspx">nog eens vier leden van Satudarah</a> aangehouden. Twee dagen later werd bekend dat er diezelfde avond nog een <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/163304582/Elfde+aanhouding+wegens+inval+Satudarah+Zundert,+motorclub+verbaasd.aspx">elfde lid van Satudarah was aangehouden</a>. Ook bleek dat er nog twee extra huiszoekingen in Molenschot en Rotterdam waren gedaan.
De invallen op 18 oktober zijn gedaan naar aanleiding van de bedreiging van <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1598381333/Molukse+motorclub+intimideert+en+neemt+toezicht+in+Bredase+kroegen+over.aspx">een aantal portiers van een Bredaas café</a> op 12 en 13 augustus. Een andere reden voor het onderzoek van de politie was een mishandeling op camping Fort Oranje in Rijsbergen op 23 augustus. Leden van Satudarah zouden met beide zaken iets te maken hebben. De club Satudarah was als geheel ook in deze zaak niet verdacht.Deel dit artikel: