New Kids: van YouTube-hit tot Brabants exportproduct

EINDHOVEN - Wat ooit begon met korte filmpjes op YouTube is inmiddels uitgegroeid tot een ware hit. Niet alleen in Brabant, maar ook in het buitenland doen de aso's uit Maaskantje het goed. Deze week komt hun tweede film 'New Kids Nitro' uit in de bioscoop, maar eerst even terug naar het begin.
Bedenkers en makers van de sketches zijn Steffen Haars en Flip van der Kuil. Ook de broer van Steffen, Tim, speelt een rol in New Kids. Samen met Huub Smit en Wesley van Gaalen maken ze met hun gifgroene Opel Manta de straten van Maaskantje onveilig. Hoewel lomp en omstreden, zijn ze volgens veel jongeren vooral erg grappig.
Comedy Central
Hun successtory begint ergens in 2009. De sketches over een groep hangjongeren in Maaskantje, een dorpje bij Den Dungen, zijn al een tijdje een hit op internet als ze worden opgemerkt door Comedy Central. Als die zender het derde seizoen van de sketches uitzendt, gaat het balletje rollen.
Successen
De New Kids hebben veel profijt van de succesvolle serie. Ze komen met een carnavalskraker 'Groeten uit Brabant', hun dvd met negentien sketches wordt veel verkocht en ze nemen samen met The Opposites het nummer 'Broodje Bakpao' op.
Verrekte mongol
Hun uitspraken als 'Verrekte mongol' en 'Wat jonguh' kregen op schoolpleinen onderhand dezelfde status als Jiskefets 'goeiesmorgens'. Winkelketen Coolcat springt daar aardig op in en komt begin maart 2010 met de 'Verrekte Mongol-shirts. Die worden snel uit de verkoop gehaald vanwege de vele kritiek op de shirts. Er komt zelfs een heuse 'New Kids-snack' op de markt, de Knoepert.
Hoeren neuken nooit meer werken
Het meest recente succes dateert van de afgelopen weken. Corry Konings werd door de New Kids gevraagd om samen een de titelsong van de nieuwe film op te nemen. Inmiddels is de clip van 'Hoeren neuken nooit meer werken' al meer dan een miljoen keer bekeken op YouTube.
Buitenland
Het blijft niet bij Nederland. Ook België en Duitsland raken in de ban van de New Kids. Later zal blijken dat de eerste film van New Kids Turbo ook in Duitsland zal uitkomen.
Trekpleister
Maaskantje, waar de serie zich afspeelt wordt een toeristische trekpleister. Volgens eigenaar Eric van Zandbeek van het plaatselijke cafetaria wordt het dorp, en daarmee ook zijn friettent, overspoeld door enthousiaste fans van New Kids. Burgemeester Jan Pommer van Sint-Michielsgestel, waar Maaskantje onderdeel van uitmaakt, uit zijn bezorgdheid dat de sketches van New Kids het imago van zijn dorp zullen schaden.
Fietstocht door Maaskantje
Enkele plaatsnaamborden van Maaskantje worden zelfs gestolen. Blik op Sign uit Sprundel springt hier op in en komt met plaatsnaamborden van 'Maaskantje'. Later volgen nog een fietstocht langs hoogtepunten in Maaskantje, georganiseerd door VVV Meierij en Noordoost-Brabant en wordt een fanstore geopend in Maaskantje
New Kids Turbo
In april 2010 wordt bekend dat Eyeworks, het productiehuis van Reinout Oerlemans, de film 'Turbo' van de New Kids gaat produceren. De film komt in december van dat jaar uit.
Tijdens de opnames verandert Maaskantje in een heuse Hollywoodscene. Er wordt een blik aan Brabantse acteurs opengetrokken die hun opwachting maken in de film. De recensies in dagbladen en op internet zijn kritisch, maar de film is hoe dan ook een kaskraker en na drie dagen krijgen de makers al de Gouden Film uitgereikt.
Nitro
Dan wordt bekend dat er een tweede film zit aan te komen van de aso's uit Maaskantje. Grote vraag is: zitten we daar wel op te wachten. Jammer voor de 'New Kids-haters', maar op 28 juni is New Kids Nitro een feit als in Netersel wordt begonnen met de allereerste opnames voor de tweede film.
Boze Friezen
De film doet nog voor de première veel stof opwaaien. Zo is de partij Foar Fryslân niet blij met de nieuwe film. In de trailer van de nieuwe bioscoopfilm wordt het Friese volk op de hak genomen als Friesland wordt getroffen door een zombieplaag.
In een filmpje op You Tube laten zij weten er genoeg van te hebben dat het Friese volk belachelijk wordt gemaakt door de New Kids en dreigen zij met acties op de première van de film. Distributeur Benelux Film Distributors heeft laten weten de beveiliging in ieder geval aan te passen mochten de Friezen komen.
New Kids bij Omroep Brabant
Dinsdag gaat New Kids Nitro in première. Omroep Brabant staat daar maandag bij stil met een interview met de hoofdrolspelers. Dinsdag zijn we aanwezig bij de première in Eindhoven en woensdag lees je een recensie over de nieuwste film.

Meer over dit onderwerp:
new kids premiere turbo nitro maaskantje