Decemberlicht: kunst voor de brandstapel

TILBURG - Als niemand een kunstwerk wil hebben, heeft het dan waarde? Over die vraag gaat de tentoonstelling Decemberlicht in Tilburg. 28 kunstenaars wagen daar een spannende gok: de kunstwerken die na afloop van de tentoonstelling niet verkocht zijn, belanden op de brandstapel.
Decemberlicht wordt dit jaar voor de derde keer gehouden. Maar de vorige afleveringen zagen er net iets anders uit. Vorig jaar was er een jury van deskundigen die geen enkel kunstwerk wilde vernietigen. Dit jaar worden de werken geveild.
'We maken het publiek medeplichtig,' zegt mede-organsator Paul Bogaers. 'Mensen kunnen werken van de vlammen redden door ze te kopen.
Harde schijf
Steph Byrne doet mee aan Decemberlicht met twee grote uitdagende foto's van zichzelf in twee heel verschillende rollen. Als digitale fotograaf zit ze vaker met de vraag wat er wel of niet bewaard moet worden. "Als de harde schijf vol zit, moeten er dingen weg. En vaak zijn het dan foto's waar ik toch niets mee doe. Dan is het toch niet erg?"
Kiezen
Paul Bogaers draait de redenering om. Veel kunstenaars maken samen veel werk, begint zijn redenering. "Een deel ervan zal vanzelf verdwijnen omdat we nu eenmaal niet alles kunnen bewaren. Het gaat erom dat we bewust kiezen wat we willen bewaren en wat niet."
Donderdag begin
Decemberlicht begint donderdag in expositieruimte Argument in de Tilburgse Korte Schijfstraat. Op zondag 18 december zit de tentoonstelling er weer op.

Meer over dit onderwerp:
beeldende kunst decemberlicht veilingen