Veertien jaar cel voor doodrijden postbode Herman Laanen

DEN BOSCH - Twee mannen die in oktober 2009 opzettelijk postbode Herman Laanen aanreden, gaan voor veertien jaar de cel in. Donderdag stonden zij voor gerechtshof in Den Bosch. De daders kregen eerder tien en twaalf jaar cel maar ze gingen vervolgens in hoger beroep. De straf is nu dus hoger uitgevallen.
De rechter oordeelde dat er sprake is van moord. Hij vindt het zo'n ernstige zaak dat de straf nu hoger is uitgevallen. De twintigers hadden die dag al eerder geprobeerd om mensen opzettelijk aan te rijden zodat verzekeringsgeld kon worden opgestreken. Volgens de rechter konden de mannen weten dat er een dodelijk slachtoffer kon vallen, daarom moeten de mannen allebei de cel in voor moord. Laanen werd uiteindelijk door een van de daders aangereden, waarna hij met zijn auto tegen een boom botste en overleed. De officier van justitie eiste eerder ook al veertien jaar cel voor beiden. Aan de bestuurder is ook maximale rijontzegging van 10 jaar opgelegd, die ingaat als hij vrijkomt.
Motief
De daders waren zelf niet aanwezig bij de rechtszaak. Spijt hebben zij nooit betuigd. Ze hebben volgens het hof ook nooit bekend dat ze de aanrijding veroorzaakten om verzekeringsgeld te innen, de politie kwam uiteindelijk tot deze conclusie uit bevindingen. Voor de nabestaanden blijft het motief waarom Laanen moest sterven dus onduidelijk. Nabestaanden van Laanen waren wel bij de uitspraak van het hoger beroep.
'Alles is kapot'
De zus van Herman Laanen, Helma Laanen, vertelde donderdagochtend in het tv- programma Vandaag de Dag over het moment waarop het fatale ongeluk gebeurde. Ze was thuis en haar man moest haar vertellen dat haar broer was omgekomen bij een dodelijk ongeval. De familie is kapot van het overlijden van Laanen. "Alles is kapot. Door een paar jongens. Mijn schoonzusje, de vrouw van Herman, leeft nog in de dag dat hij omkwam. Het gaat heel slecht met haar." Ze hoopte dat de jongens ieder veertien jaar zouden krijgen, wat nu dus ook is gebeurd.
Inseinen met mobieltje
De verdachten, een 23-jarige man uit Venlo en een 23-jarige man uit Nistelrode probeerden op die fatale dag een paar keer andere automobilisten aan te rijden. Bij Laanen liep het noodlottig af. De man uit Venlo reed in Erp met zijn auto hard de kruising op, op het moment dat de postbode met zijn bestelwagen naderde. De voertuigen schampten elkaar, de auto van Laanen botste tegen een boom waarna hij overleed. De tweede verdachte zou in de berm op de uitkijk hebben gestaan en seinde de Limburger met zijn mobieltje in.
Rotcenten
De rechtbank veroordeelde het tweetal eerder tot tien en twaalf jaar cel. De advocaat-generaal was van mening dat de verdachten voldoende tijd hadden om zich te bezinnen op hun actie. Volgens hem namen ze de kans dat de postbode bij de aanrijding zou overlijden op de koop toe. "Ze hebben dit gedaan om een paar rotcenten."
'Geen moordenaar'
De verdachte uit Venlo heeft verklaarde tijdens een eerdere zitting dat hij nooit de bedoeling heeft gehad om iemand te doden. "Ik heb niet kunnen voorzien dat door het raken van een auto iemand om het leven zou komen. Ik besef dat de twee dochters hun vader nooit meer zullen zien. Ik begrijp het leed dat dit ongeluk veroorzaakt heeft bij de familie, maar ik ben geen moordenaar en wil zo ook niet veroordeeld worden", aldus de hoofdverdachte.
'Ik wil naar huis'
De man uit Nistelrode zegt nooit op de plek van het ongeluk aan de Kraanmeer te zijn geweest. Hij uitte tijdens het hoger beroep eerder zijn frustratie: "Ik heb hier niets mee te maken. Ik ben deze zaak helemaal beu. Ik wil naar huis godverdomme." De zus van Laanen reageerde daarop in Vandaag de Dag: "Hoezo naar huis? Mijn broer komt nooit meer thuis. Mijn broer ziet nooit meer zijn vrouw."