Fanfarekorps landmacht in Vught wordt opgeheven

VUGHT - Over iets meer dan een jaar is het einde oefening voor het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht 'Bereden Wapens' uit Vught. Door de bezuinigingen op Defensie sneuvelt het enige professionele militaire fanfareorkest ter wereld.

Bij <a href="http://www.defensie.nl/landmacht/cultureel/muziek/fanfarekorps_koninklijke_landmacht_bereden_wapens" target="_blank">het korps</a> werken 47 mensen. Daarvan kan de helft blijven en opgaan in een nieuw, kleiner, orkest. De rest wordt waarschijnlijk ontslagen.
<b>Ceremoniële gelegenheden</b><br>Het korps treedt vooral op bij ceremoniële gelegenheden, zoals beëdigingen, herdenkingen en staatsbegrafenissen. Welke taken daarvan in de nieuwe bezetting overblijven, is nog niet duidelijk.
<b>Pijn bij de medewerkers</b><br>Volgens majoor Wim de Jong, commandant van het korps, doet de opheffing van het korps veel pijn bij de medewerkers. "Men begrijpt het nog steeds niet. We zijn op het goede spoor wat betreft het representeren van de landmacht. Iedereen begrijpt dat er bezuinigd moet worden op de militaire muziek, maar het is zonde dat ons korps in Vught daardoor getroffen wordt."
<b>Herculesramp</b><br>Het Fanfarekorps 'Bereden Wapens' ontstond in 2005. Het was een samenvoeging van het Trompetterkorps Bereden Wapens en het Fanfarekorps Koninklijke Landmacht. Dertig leden van dat laatste korps kwamen in 1996 om bij de Herculesramp.
<b>Petitie en protestlied</b><br>In september was er al sprake van dat het korps zou worden opgeheven als gevolg van de bezuinigingen. Er kwamen <a href="http://petities.nl/petitie/ik-zeg-nee-tegen-de-ondergang-van-het-fkklbw/" target="_blank">een petitie</a> en <a href="http://www.youtube.com/watch?v=UYkTFZe-wKE" target="_blank">een protestlied</a> om de opheffing te voorkomen, maar dat mocht dus niet baten. Het korps werd donderdagmiddag ingelicht door commandant der landstrijdkrachten Mart de Kruif.


Deel dit artikel: