Brabant heeft vertrouwen in Rooms-Katholieke Kerk helemaal verloren

EINDHOVEN - De Brabanders hebben het helemaal gehad met de Rooms-Katholieke Kerk. In een onderzoek van Omroep Brabant en EenVandaag hebben ze massaal (86%) laten weten geen vertrouwen meer te hebben in de kerk. De verhalen over seksueel misbruik hebben op zijn zachtst gezegd ook niet geholpen.
In onze provincie, waar het katholicisme diepgeworteld zit, heeft 86% van de deelnemers (heel) weinig vertrouwen in de kerk. Aan het onderzoek hebben 3902 mensen uit Brabant meegedaan. Van hen hebben 3552 ook de vragen specifiek voor de provincie ingevuld, onder hen waren 700 katholieken. Van de 700 katholieken is 60% het vertrouwen in hun kerk kwijt.
Seksueel misbruik
De schadevergoedingen die slachtoffers van seksueel misbruik binnen de kerk tegemoet kunnen zien ten spijt; Brabanders oordelen vernietigend. Vrijdag komt de commissie-Deetman met de resultaten van het onderzoek naar het misbruik, maar nu al is duidelijk dat de misbruikverhalen veel schade toebrengen aan het aanzien van de Rooms-Katholieke Kerk.
Vernietigend
De cijfers: 88% van de onderzoeksdeelnemers vindt dat de kerk niet goed heeft gereageerd op de misbruikverhalen, 67% van de katholieke deelnemers is dezelfde mening toebedeeld. Bij 64% van de ondervraagden is het vertrouwen in de kerk afgenomen door de berichten over misbruik, onder de katholieken ligt dit percentage op 54%.
Celibaat
Het geloof van de Brabanders is niet alleen aangetast door de openbaringen over misbruik. Opvattingen van het instituut zijn ook verouderd, luidt het oordeel van de ondervraagden. De kerk moet met de tijd mee, is de boodschap. Zo vindt acht op de tien dat het celibaat anno 2011 niet meer kan en dat geestelijken een seksuele relatie moeten kunnen hebben. Daarom staat 72% achter priester Jan Peijnenburg, die van het bisdom Den Bosch zijn vriendin Threes na 46 jaar moet verlaten om zijn ambt te kunnen behouden.
’Paus is een moordenaar’
"De kerk heeft nooit uitgeblonken in moderne zaken. De wetenschappers van vroeger werden in de ban gedaan, of erger, als de kerk het ergens niet mee eens was. Meedenken doen ze ook niet. Kijk naar het gebruik van voorbehoedsmiddelen. Eigenlijk is de paus een moordenaar met zo een standpunt", wijst een van de deelnemers op een uitspraak van de paus, een aantal jaar geleden. De paus raadde toen condoomgebruik nog af. Vorig jaar liet hij weten dat het gebruik van condooms soms acceptabel is.
Uitschrijven
Als het vertrouwen in de kerk niet snel wordt hersteld, dreigt een snelle leegloop, zo blijkt uit de onderzoekscijfers. 23 procent van de ondervraagden overweegt zich uit te schrijven. Een aantal (3%) heeft dat al gedaan.
Reactie van de kerk?
Theoloog Frank Bosman van de Universiteit van Tilburg verwacht twee reacties vanuit de katholieke kerk op de uitkomsten van het onderzoek. "Een kleine groep geestelijken zal zeggen dat ze wat moeten doen om het vertrouwen terug te winnen. Een grotere groep zal zeggen dat het hun gelijk bewijst en dat de kerk een kleinere club moet zijn, zonder mensen die maar een beetje katholiek zijn. Zij zullen deze enquête lachend wegwuiven."