Burgemeester Rombouts van Den Bosch sceptisch over wietpas

DEN BOSCH - Burgemeester Ton Rombouts van de gemeente Den Bosch blijft zijn bedenkingen houden tegen de wietpas voor coffeeshops. Hij laat dit doorschemeren in een toelichting op het besluit van minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie om de pas volgend voorjaar in te voeren.
Rombouts zegt dat uitvoering en handhaving een lokale aangelegenheid is en dat een burgemeester in deze 'een eigenstandige verantwoordelijkheid' heeft.
Gevolgen voor coffeeshopbeleid
De burgemeester zal de gemeenteraad in januari melden wat de gevolgen van het besluit van Opstelten zijn voor het coffeeshopbeleid in Den Bosch. Ook wil hij graag over dit hete hangijzer in gesprek met de gemeentelijke commissie Burgerzaken.
'Juridisch lapwerk'
De VOC, de Vereniging voor Opheffing van het Cannabisverbod in Eindhoven, neemt nog duidelijker afstand van de wietpas. Woordvoerder Joep Oomen noemt het plan het 'stokpaardje' van Opstelten. Hij spreekt ook van 'juridisch lapwerk'. Volgens hem zet de wietpas de 'uitgangspunten van het succesvolle Nederlandse cannabisbeleid op losse schroeven'.
Bovendien zou de ledenlijst die coffeeshops moeten gaan aanleggen, in strijd zijn met de privacywetgeving. Oomen: "Voor dealers is de wietpas een geschenk uit de hemel, zij laten de champagnekurken knallen."