Kerken betuigen in brief spijt over misbruik

LUYKSGESTEL - In de katholieke kerken is zondag een brief voorgelezen over het misbruik binnen de Rooms-Katholieke Kerk. De kerk betuigt spijt in de brief. De bisschoppen zonden de brief als reactie op de uitkomsten van het onderzoek van de Commissie Deetman.
Parochies mogen zelf beslissen op welke manier ze aandacht besteden aan de brief. Zo werd zondag in Oudenbosch de hele brief voorgelezen, in Luyksgestel werd gekozen voor een samenvatting. Veel kerken hebben de brief gekopieerd voor de kerkgangers.
Voorlezen is goede zaak
De pastoor van Luyksgestel vindt het een goede zaak dat er als kerk spijt betuigd wordt. "We geven zo een signaal dat we vinden dat het niet kan wat er is gebeurd", aldus pastoor Buyens van Luyksgestel en Bergeijk.
2000 meldingen
Tussen maart en december 2010 heeft de commissie Deetman ongeveer 2000 meldingen ontvangen, waarvan 1795 betrekking hadden op seksueel misbruik van minderjarigen binnen de Rooms-Katholieke Kerk (RKK). Volgens een berekening van de commissie zijn tussen de 10.000 en 20.000 kinderen tussen 1945 en 1985 misbruikt in katholieke instellingen. Dat bleek vrijdag uit het eindrapport van de commissie-Deetman, die sinds augustus vorig jaar onderzoek deed naar seksueel misbruik binnen de RKK.
'Empathie ontbrak'
Aartsbisschop Wim Eijk vindt dat de kerk uitdrukkelijker empathie had moeten tonen met de slachtoffers van seksueel misbruik. Dat stelt hij zondagavond in een uitzending van Kruispunt TV. "We zijn het proces ingegaan met een aantal bestuurlijke maatregelen, waar ik echt achter sta. Maar het gevoelsaspect heeft misschien, zeker naar buiten toe, ontbroken", aldus Eijk.