Vloeistof: Is het vechten of is het seks?

DEN BOSCH - 'Ik hou van jou maar je hindert me'. De titel van de dansvoorstelling van Vloeistof moet voor veel mensen herkenbaar zijn. Elke relatie schuurt. Iemand van wie je houdt, heeft toegang tot de gevoeligste stukjes van je ziel. En dat is niet altijd leuk.
Vloeistof laat de voorstelling dansen door een man en een vrouw. Dat maakt de associatie met een huwelijk of een liefdesrelatie in ieder geval makkelijk.
In de weer
De twee zijn op het podium een uur lang met elkaar in de weer. Die uitdrukking is niet vervelend bedoeld maar om aan te geven dat het idee dat hier gedánst wordt voor veel toeschouwers misschien even wennen is. De muziek is schaars, de bewegingen zijn niet geidealiseerd sierlijk en vaak traag.
Heftig en lichamelijk
'Ik hou van jou maar je hindert me' is heftig en lichamelijk. Er zitten fragmenten in die je aan seks doen denken en stukken waarbij de dansers lijken te vechten. En een groot deel zit de kijker met de spanning dat - ie niet zeker weet of het nou 't één of 't ander is.
Achteraf, als je vraagt hoe de voorstelling nou precies in elkaar zit, komt er nog een mooie verrassing. 'Ik hou van jou maar je hindert me' bestaat niet uit bewegingen die er op zijn gericht een bepaald verhaal of een bepaalde emotie op te roepen. De dansers hebben louter fysieke instructies meegekregen.
Achterwerk
Een deel van de voorstelling improviseren de dansers bijvoorbeeld met de opdracht om hun achterwerk, het zwaartepunt van het lichaam, steeds verder naar beneden te brengen totdat ze vallen in een wirwar van armen en benen. Het is inhoudelijk een neutrale opdracht maar de combinatie met de titel roept een stroom van gedachten en associaties op.
Het is een voorstelling die echt bij het Tilburgse gezelschap Vloeistof past. Het is ook een van de mooiste die ze tot nu toe hebben gemaakt. 'Ik hou van jou maar je hindert me' is op 19 januari nog te zien in De Groene Engel in Oss.