Abvakabo ernstig bezorgd over bibliotheken in Eindhoven

EINDHOVEN - Vakbond Abvakabo springt in de bres voor het personeel van de bibliotheken in Eindhoven. De vakbond vraagt wethouder Mary-Ann Schreurs haar verantwoordelijkheid te nemen.
Volgens Abvakabo heeft ze hulp toegezegd nu de bibliotheken door bezuinigingen mensen moeten ontslaan.
Organisaties bezorgd
De maatregelen hebben ook gevolgen voor woningbouw- en buurtorganisaties. Zij maken zich zorgen over het verdwijnen van bibliotheekvoorzieningen in wijken, aldus Abvakabo. De vakbond schrijft dit aan burgemeester en wethouders en de gemeenteraad van Eindhoven, werknemers, ondernemingsraad en directie van de Bibliotheek Eindhoven.
In de brief staat dat 'de bezuinigingen in de gemeente Eindhoven alle ons bekende bezuinigingen overtreffen'. De ingreep is des te pijnlijker, zo stelt de bond, omdat 'de bibliotheekvoorzieningen in uw gemeente niet bovenmatig goed bedeeld zijn en waren'. Bovendien moet de bibliotheek ondertussen ook nog investeren in een modernere en meer bereikbare organisatie.
Sociaal plan
Abvakabo vindt het verder een slechte zaak dat de bibliotheek de afgelopen jaren te zeer afhankelijk is geweest van subsidies en geen eigen vermogen heeft opgebouwd. Hierdoor dreigt er geen geld te zijn voor een sociaal plan.
De vakbond vraagt wethouder Schreurs zo snel mogelijk met alle partijen te gaan praten. Ook is haar verzocht te kijken naar mogelijkheden die bibliotheken in andere gemeenten hebben aangeboden om samen te werken met de bieb in Eindhoven.
SP houdt Bieb wake
Ook de SP in de Eindhovense gemeenteraad trekt zich het lot van de bibliotheekmedewerkers aan. De socialisten houden 31 december een bieb wake voor het filiaal in het Karregat, aan de Urkhovenseweg. Dit moet, als gevolg van de bezuinigingen, na die dag dicht.