Dakar etappe 13: Eindzege kan De Rooy nauwelijks ontgaan

PISCO - Ondanks dat hij zaterdag slechts zesde werd, kan Gerard de Rooy alvast een feestje vieren. De eindoverwinning van Dakar 2012 kan de trucker uit Son bijna niet meer ontgaan. Met alleen nog een mini-etappe op zondag voor de boeg, is zijn voorsprong in het algemeen klassement enorm.
De de dertiende klassementsproef, 275 kilometer lang, was de laatste serieuze mogelijkheid om iets aan het eindklassement te veranderen. Zondag eindigt de rally in de Peruaanse hoofdstad Lima.
Etappewinst voor Kamaz
Hans Stacey uit Best was de beste Brabander bij de vrachtwagens. Hij werd derde, op 22 minuten van de Kamaz van etappewinnaar Andrey Karginov. Gerard de Rooy eindigde als zesde, op 25 minuten. Voor het algemeen klassement maakte dat niets uit, omdat concurrent Ardavichus nog negen minuten meer verloor. Hans Bekx werd zaterdag 19e, Peter van den Bosch 20ste, Eimbert Timmermans (met kapotte schokdempers) 26e, Aart Schoones 29e, Peter Versluis 31e en Marc Leeuw 36e.
Eindzege bijna zeker
In het algemeen klassement heeft De Rooy flinke voorsprong. Het dichtst bij staat Hans Stacey, op bijna een uur. Alleen pech lijkt Gerard de Rooy nog te kunnen weerhouden van de eindoverwinning.
Jan de Rooy is trots op zoon
"Ik besef nog niet wat ik heb gepresteerd. Dat komt later wel", vertelde Gerard de Rooy na de etappe. Hij vindt het een topprestatie wat hij met zijn team heeft gepresteerd. Vader Jan de Rooy is trotser op de bijna zekere winst van zijn zoon dan op zijn eigen Dakar-overwinning in 1987. "Volgende week gaan we de overwinning in Eindhoven op z’n Brabants vieren. Het dak gaat er dan af." De overwinning geeft enorm veel voldoening aan de familie De Rooy. Tien jaar hard werken heeft vader en zoon De Rooy tot hier gebracht. Waarschijnlijk wordt De Rooy dinsdagavond gehuldigd.
Verhoeven achtste
Frans Verhoeven reed bij de motoren de hele etappe mee in de top tien. Bij het eerste meetpunt kwam hij door als zevende. Daarna zakte hij telkens een paar plaatsen en kwam hij zelfs buiten de top tien terecht. Op het laatste stuk reed hij echter sneller dan winnaar Helder Rodrigues en finishte daardoor als achtste, op 6.38 van Rodrigues. Cyril Despres eindigde als tweede en won veel tijd op zijn concurrent Marc Coma, waardoor Despres de rally bij de motoren lijkt te gaan winnen.
Van Loon laat binnen
Bij de auto's was er zaterdag geen Brabants succes. Erik van Loon uit Riethoven zette bij de eerste meetpunten nog aardige tijden neer, maar verdween daarna van de radar. Hij zat uren vast en had hulp nodig om los te worden getrokken. Van Loon kwam uiteindelijk op plaats 61 binnen, op meer dan vijf uur van etappewinnaar Peterhansel. Egbert Wingens uit Schaijk deed het niet veel beter, hij werd 58e. Kees Koolen zette met zijn buggy de 51e tijd neer, net voor ploeggenoot Jurgen van den Goorbergh (52e).
Nog dertien Brabanders
Door het uitvallen van motorrijder Marco van Geel zijn er nog dertien Brabanders in de race. Van Geel viel vrijdag uit en brak daarbij zijn pols.
Vrijdag wel succes voor Team de Rooy
De etappe van vrijdag was wel zeer succesvol voor de IVECO's van Team de Rooy. Gerard de Rooy won, voor teamgenoten Hans Stacey, Miki Biasion en Joseph Adua. De concurrerende Kamazzen kwamen binnen op achterstand. Frans Verhoeven werd dertiende bij de motoren, Erik van Loon werd twintigste bij de auto's.
Zondag finish
Zondag finisht Dakar 2011 in de Peruaanse hoofdstad Lima. Om daar te komen leggen de coureurs een lang verbindingsstuk af en een mini-etappe van 29 kilometer. De verschillen zullen daardoor klein zijn.
Liveblog
Je kunt de liveblog ook in een groter scherm bekijken.