De 11 culturele hoogtepunten van 2011: STRP, De Boulevard en Bosch Parade

EINDHOVEN - Op cultureel gebied gebeurde dit jaar genoeg. Behalve vele festivals en voorstellingen, was er ook een hoop te doen rondom de bezuinigingen op cultuur. Kunstredacteur Peter Pim Windhorst zette zijn culturele hoogtepunten op een rijtje voor ons eindejaarsoverzicht 'de 11 van 2011'.

1. Protest tegen de bezuinigingen
Nederland hakte in 2011 in de kunstbegroting en Brabant werd onevenredig hard getroffen. De meeste bezuinigingen moeten nog ingaan en een precies beeld van de gevolgen is er nog niet. Veel kenners denken dat straks ongeveer de helft van de culturele sector in Brabant zal verdwijnen. Dat is zeker geen hoogtepunt.
Was er toch iets moois aan? De toch al veel samenwerkende Brabantse kunstinstellingen kropen dit jaar dichter bij elkaar en werkten aan nauwere contacten. Het Brabants Orkest maakte een mooie protestclip met Denvis en rapper Patrick Couwenberg. Gedeputeerde Brigite van Haaften leidde een boze expeditie naar Den Haag. Ondernemers en wetenschappers belijdden in het openbaar hun liefde voor de kunst.
Veel hielp het niet. De Tweede Kamer veranderde wat Brabant betreft vrijwel niets aan de plannen. De provincie heeft vanaf 2013 ongeveer dertig procent minder voor podiumkunsten en muziek dan in de afgelopen vier jaar.
2. Theaterfestival De Boulevard
Met volslagen onbekenden praten over wat je allemaal gezien hebt. Dat is typisch De Boulevard. Het theaterfestival bracht ook dit jaar mensen samen: publiek én artiesten: Brabantse theatermakers kunnen zich niet veroorloven er niet te zijn. Na afloop had iedereen slaaptekort.
3. Houtcirkel
Meer dan 100 mensen brachten samen 30.000 euro bij elkaar om de Wood Circle van Richard Long voor het Eindhovense Van Abbemuseum te behouden. Het geld voor de Wood Circle is een van de eerste Brabantse succesjes van de website voordekunst.nl.
4. Bosch Research and Conservation Project
Een mooie aanloop naar het Jeroen Bosch jaar. Deskundigen probeerden zo veel mogelijk schilderijen van Jeroen Bosch te onderzoeken met de allernieuwste technische hulpmiddelen. En met succes. Een van de professoren is Ron Spronk die in Nijmegen een speciale Jeroen Bosch-leerstoel heeft. Zo kan Brabant straks - misschien - schilderijen lenen voor de grote Jeroen Bosch-tentoonstelling in 2016.
5. Tilburg: Huttendorp en Incubate
Achter het Tilburgs station werkten kunstenaars en designers een week aan een bonte tijdelijke stad, waar bijna alles mocht. Het had dezelfde ongebonden, frisse en vooral Tilburgse sfeer als de piano’s die Incubate overal in de stad neerzette. Deze stad mag zich best afvragen waarom Eindhoven aangewezen is als trekker bij de aanvraag voor Brabant Culturele Hoofdstad.
6. Vloeistof: Ik hou van je maar je hindert me
In december gezien, dus de emotie is nog niet getemperd door afstand. Een heftige en lichamelijke dansvoorstelling die ook in 2012 nog is te zien.
7. Letizia Rompelberg en Compagnie Perelman
Er waren ook in 2011 nog mensen die theater willen maken. Nieuwelingen die een overrompelende entree in het wereldje maakten zijn Letizia Rompelberg (Den Bosch) en theatergezelschap Compagnie Perelman (Tilburg).
8. Matzer: Eenzaamheid van de Priemgetallen
Madeleine Matzer maakte een theaterbewerking van de gelijknamige bestseller van de Italiaan Paolo Giordano. Over theater valt veel te zeggen maar dit was een topper. Gewoon zitten, kijken, luisteren en dan meegesleurd worden in een verhaal dat zo mooi verteld wordt dat het je ziel verwarmt.
9. STRP
Kunst waar op een of andere manier techniek in zit. Het Eindhovense Klokgebouw bomvol met beeldschermen en luidsprekers. Je stond er ademloos te kijken naar Macular - Phase + Order. 96 kunststof plaatjes bewogen op aanwijzingen uit een computer. Het zag er uit als het elegante maar ongrijpbare patroon van wuivend graan, een zwerm vogels of een school vissen.
10. De Bosch Parade
Kunstenaars bouwen bootjes geïnspireerd op het werk van Jeroen Bosch, die in een stoet door Den Bosch varen. De oevers staan vol met mensen die echt tijd nemen voor de voorbijglijdende kunstwerken. Dat is de Bosch Parade. Een prachtig project waar tientallen kunstenaars aan hebben gewerkt.
11. Kleine Dingen ’s Zomers
Op een zaterdag in de zomer speelden acteurs een tekst die tegelijkertijd werd uitgezonden door Omroep Brabant. Klein en bijzonder door de effectieve samenwerking tussen verschillende partijen maar ook omdat mijn jongste zoon meespeelde en mijn oudste het stuk geschreven had.
Weten wat er nog meer gebeurd is in Brabant dit jaar? Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.