De 11 sportmomenten van 2011: Marianne Vos, Ireen Wüst en RKC kampioen

EINDHOVEN - 2011 was voor onze Brabantse sporters een spannend jaar. Er werden prijzen gewonnen, maar er vielen ook een aantal dromen in duigen. Een overzicht van de elf belangrijkste gebeurtenissen op sportgebied in Brabant.
1. Marianne Vos
2011 was een succesvol jaar voor Marianne Vos. De wielrenster uit Meeuwen won de Holland Ladies Tour in september. Vos schreef deze rit ook al in 2010 en 2009 op haar naam. In december van dit jaar won ze de 17e editie van de Centrumcross en ze won de Giro Donne, als eerste Nederlandse vrouw ooit.
Naast al deze successen werd Vos voor de zesde keer op rij Wielrenster van het Jaar en werd ze genomineerd voor de titel sportvrouw van het jaar. Eén minpuntje was er ook: Vos werd 'slechts' tweede op het WK op de weg. Het was de vijfde keer dat ze dat toernooi net niet wist te winnen.
2. Ireen Wust
De Goirlese schaatsster Ireen Wüst won dit jaar vier medailles op de WK afstanden in het Duitse Inzell. Ze veroverde goud op de 3000 en 1500 meter, zilver op de 1000 meter en zilver op de ploegenachtervolging. Haar goede resultaten werden dit jaar ook nog eens beloond. In maart van het jaar werd Wüst uitgeroepen tot beste Nederlandse schaatsster van dat seizoen.
3. RKC Waalwijk
RKC Waalwijk keerde dit jaar na een seizoen afwezigheid terug in de eredivisie. De Waalwijkers deden dat op de mooist mogelijke manier: directe promotie met het kampioenschap in de Jupiler League. De Waalwijkers wonnen de beslissende uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard met 1-2 en promoveerden daardoor naar het hoogste niveau, net als twee jaar eerder.
Voorafgaand aan de nieuwe voetbalcompetitie werd RKC genoemd als de gedoodverfde degradatiekandidaat. Dat werd door de resultaten van de Waalwijkers gelogenstraft. Na zeven wedstrijden had RKC al dertien punten verzameld, met een keurige zevende plaats tot gevolg. Halverwege de competitie staan de Waalwijkers dertiende met zes punten meer dan De Graafschap, dat op een nacompetitieplek staat.
4. Yuri van Gelder
Het was een spannend jaar voor Yuri van Gelder. De turner uit Waalwijk deed zijn best om mee te mogen doen aan de Olympische Spelen in Londen in 2012. Helaas werd die droom geen werkelijkheid. Tot medio 2010 mocht Van Gelder niet aan wedstrijden meedoen omdat hij cocaïne had gebruikt. Vanwege regels van het IOC betekende dat ook dat hij uitgesloten was van de eerstvolgende spelen. Begin oktober 2011 gloort er weer opeens hoop voor van Gelder als blijkt dat hij toch een kans maakt op deelname.
Op het WK in Tokyo moet hij zichzelf bewijzen, maar hij valt bij zijn afsprong en haalt geen medaille die hij nodig heeft voor deelname.
5. Marathon Eindhoven
De jaarlijkse marathon in Eindhoven was dit jaar een groot succes. De Keniaan Jafred Chirchir Kipchumba liep namelijk een parcoursrecord. De marathonloper liep een tijd van 2.05.48.
Het oude record stond op naam van Geoffrey Mutai uit 2009, hij liep toen een tijd van 2.07.13. Ook de nummer twee en drie, landgenoten van Kipchumba verbeterde de tijd van twee jaar geleden. Nathaniel Kipkosgei werd tweede met een tijd van 2.06.28 en Mike Kipyego werd derde met een tijd van 2.07.13. De marathon is ieder jaar een groot gebeuren in Eindhoven en omstreken, maar dit jaar was dus extra spectaculair.
6. Ranomi Kromowidjojo
De 21-jarige zwemster Ranomi Kromowidjojo heeft in 2011 behoorlijk wat prijzen weten te bemachtigen. Zo veroverde ze zes gouden, twee zilveren en een bronze medaille. Bij het WK in Shanghai won ze met haar estafetteploeg goud op de 4x100 meter vrije slag. Behalve dat ze veel in de prijzen viel bij wereldbekerwedstrijden, NK's en de Swim-Cup werd ze ook nog eens bekroond met de titel Sportvrouw van het jaar.
7. Maikel Scheffers
Rolstoeltennisser Maikel Scheffers wist dit jaar heel wat titels op zijn naam te zetten. Zo won de tennisser uit Dorst de Australian Open met zijn Japanse dubbelpartner Shingo Kunieda in januari. In juni won Scheffers de titel in het enkelspel op Roland Garros. Een maand later won Scheffers samen met zijn dubbelpartner Ronald Vink ook Wimbledon.
Zo sleepte hij dus in één jaar tijd drie Grand Slam-titels in de wacht. In totaal heeft Scheffers vijf Grand Slamss op zijn naam staan. Al zijn prestaties werden bekroond toen hij door de Internationale Tennisfederatie ITF uitgeroepen werd tot wereldkampioen rolstoeltennis. Scheffers eindigde het seizoen zowel bij het enkelspel als bij het dubbelspel als nummer één van de wereldranglijst.
8. Jeffrey Herlings
De 17-jarige motorcrosser Jeffrey Herlings wist in 2011 weer heel wat prijzen in de wacht te slepen. Zo won de coureur uit Elsendorp maar liefst vijf keer een Grand Prix, waaronder die in Brazilië. Hij maakte zelfs kans op de wereldtitel, maar zag die net aan zijn neus voorbij gaan. Op zondag 4 september zag hij dat zijn ploeggenoot Ken Roczen er met de hoofdprijs vandoor ging. In zijn laatste wedstrijd van het jaar kon hij zijn achterstand van vijfitg punten niet meer goed maken.
9. RBC Roosendaal
De bijna 100-jarige club RBC Roosendaal is niet meer. De club werd begin juni failliet verklaard. Investeerders slaagden er niet in de schuld van 1,6 miljoen euro op tafel te leggen. Ook een doorstart in de hoofdklasse ging niet door. Het stichtingsbestuur van RBC zei te weinig geld te hebben om nog uit te kunnen komen in de hoofdklasse, wat het definitieve einde van de club betekende.
Het einde aan profvoetbal in Roosendaal komt keihard aan. Trainers, personeel, oud-RBC'ers reageren emotioneel. "Het komt erg hard binnen."
10. Bas Verwijlen
Tweemaal greep schermer Bas Verwijlen uit Oss naast de hoofdprijs, maar desondanks beleefde hij een fantastisch jaar. In oktober deed de Ossenaar mee aan het WK in het Italiaanse Catania. Daar pakte hij de zilveren medaille. In de finale tegen de Italiaan Paolo Pizzo nam hij zelfs een 4-0 voorsprong, maar uiteindelijk delfde hij toch met 15-13 het onderspit.
Zijn fantastische prestatie leverde Verwijlen een nominatie voor sportman van het Jaar op en zijn vader een nominatie voor coach van het Jaar. Beiden zagen de felbegeerde eretitel aan hun neus voorbij gaan, maar konden daar nauwelijks van balen.
11. Sanne Voets
Mindervalide amazone Sanne Voets uit Berghem kan tevreden terugkijken op 2011. Op het EK dressuur in Moorsele won ze brons en werd ze met het Nederlands team een keer vierde en een keer vijfde. Bij de Brabantse kampioenschappen in de Mortel won ze goud met haar paard Vedet. In juni werd ze ook nog eens Nederlands kampioen in De Steeg. Behalve dit alles won Voets bij Indoor Brabant de Centaur Cup. Haar goede prestaties werden beloond; in november werd ze genomineerd voor de Paralympics.
Weten wat er nog meer gebeurd is in Brabant dit jaar? Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.
Meer over dit onderwerp:
11van2011 11 van 2011