De 11 muzieksensaties van 2011: Gers, Guus, Rochelle en Rachel

EINDHOVEN - Met Rochelle (X-Factor) en Rachel Traets (Junior Songfestival) had Brabant dit jaar twee muzikale winnaars. Maar ook Gers, Guus en vele andere Brabantse artiesten waren succesvol in 2011. Ze staan allemaal op een rijtje in ons eindejaarsoverzicht 'De 11 van 2011'.
Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.
1. Gers
Hij woont inmiddels in Rotterdam, maar zijn zachte G is zo herkenbaar dat het meteen duidelijk is dat Gers Pardoel opgroeide in Brabant. In Kaatsheuvel, om precies te zijn. ‘Ik Neem Je Mee’, werd dit najaar een knallende nummer 1-hit, die het ook erg goed deed op internet. Ook werkte Gers samen met Guus Meeuwis. Stiekem hoopt hij volgend jaar ook tijdens Groots met een Zachte G in het PSV-stadion op te mogen treden.
2. Rochelle
Rochelle Perts uit Helmond werd afgelopen jaar in een klap beroemd. De verlegen zangeres won talentenjacht X-Factor. Muziekcritici waren lovend over haar stem. De overwinning leverde haar een platencontract, een nummer 1-hit (No Air) en een feestelijke huldiging op. Nu is het wachten op haar eerste album.
3. Guus Meeuwis
Een Brabantse muzieklijst zonder Guus Meeuwis, dat kan natuurlijk niet. Voor het zesde jaar op rij stond zijn ‘Brabant’ op nummer één van de Top 900 van Omroep Brabant. Guus bracht met veel succes zijn nieuwe album Armen Open uit, waarvan de gelijknamige single een nummer 1-hit werd. Daarnaast stond hij weer vier keer in het Philips Stadion, gaf hij een VIB-concert en scoorde hij een hit met Gers.
4. Rachel Traets
13 jaar pas, en nu al heeft ze een platencontract. 2011 was een topjaar voor Rachel Traets uit Wouw. Ze deed mee aan het Eurovisie Jongerensongfestival en werd zowaar tweede. Bij terugkomst in Nederland werd ze groots onthaald. Volgend jaar volgt haar eerste CD.
5. Lisa, Amy en Shelley
De drie zingende zusjes Lisa, Amy en Shelly blijven hard aan de weg timmeren. Ze werden bekend met hun deelname aan het Junior Songfestival in 2007, toen ze pas twaalf waren. Inmiddels zijn ze zestien en klinken ze een stuk volwassener. Vooral op internet doen de meiden het goed. Hun clips zijn miljoenen keren bekeken op YouTube.
6. Ruby Red
Met dank aan Guus Meeuwis kreeg het Geldropse bandje Ruby Red behoorlijk wat publiciteit. De band maakte een rock-versie van ‘Brabant’. Ze speelden hun nummer voor Guus Meeuwis tijdens de Guus-week bij Omroep Brabant. Meeuwis was blij verrast.
7. Ape Not Mice
De Tilburgs-Eindhovense band Ape Not Mice presenteerde in juni haar nieuwe CD in de Effenaar, die het ook meteen tot week-cd bij Omroep Brabant schopte. Het is zo ongeveer de huisband van het radio-programma van Eefke Boelhouwers, die de band ‘een belofte voor de toekomst’ noemt.
8. I Am Oak
De leden van I Am Oak komen uit Bergeijk en Eersel, maar studeren in Utrecht. Dit jaar brachten ze hun tweede album uit. Ook stonden ze met hun sferische muziek op het Great Escape-festival in Brighton. Op dat festival speelt veel nieuw talent, dat later op grote festivals komt te staan. Verder tourden de jongens in Duitsland en doen ze dat in januari weer. De naam 'I Am Oak' is trouwens niet zomaar een naam, maar ontstaan uit de naam Bergeijk. 'Oak' betekent namelijk 'eik' in het Engels.
9. Hunting The Robot
Ze zijn nog piepjong en waren al te zien bij De Wereld Draait door. De Eindhovense indierockers van Hunting The Robot zijn booming. Ze streden mee om een plek op Eurosonic Noorderslag en brachten in februari hun eerste EP uit. Hun muziek kenmerkt zich door aanstekelijke gitaarrifs en catchy, soms donkere, melodiëen.
10. Doe Maar
De veteranen van Doe Maar in deze lijst? Jazeker. Henny Vrienten uit Tilburg, Ernst Janz uit Neerkant en kornuiten stonden plots op het podium als suprise act tijdens de stadionconcerten van Guus Meeuwis. En in 2012 volgt er een officiële reünie. Dan staat de band in het Gelredome tijdens Symphonica in Rosso.
11. Wolfdendale
Nog een Eindhovens bandje met potentie. Wolfendale bracht in oktober haar debuutalbum uit, dat positief ontvangen werd door muziekrecensenten. De mannen maken mooie, sfeervolle indierock met veel dramatiek.
Weten wat er nog meer gebeurd is in Brabant dit jaar? Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.