Sea Shepherd-actievoerder Erwin Vermeulen uit Veldhoven langer vast in Japan

VELDHOVEN - Actievoerder Erwin Vermeulen uit Veldhoven blijft langer vastzitten in een Japanse gevangenis. Zijn voorarrest is met tien dagen verlengd. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken laten weten. De milieu-activist van Sea Shepherd was in Japan om foto's te maken van het transport van dolfijnen.

De vader van Erwin Vermeulen noemt het een 'politieke arrestatie'. "Het is onbegrijpelijk dat we nog steeds niet weten wat de aanklacht is. Contact met Erwin is uitgesloten." Inmiddels hebben de Japanse autoriteiten bekendgemaakt dat de actievoerder mishandeling ten laste wordt gelegd. Volgens het Japanse strafrecht moet Vermeulen over 10 dagen worden vrijgelaten of er moet een aanklacht liggen.
<b>Dolfijnenjager geduwd</b><br>De Veldhovenaar werd anderhalve week geleden opgepakt toen hij foto's probeerde te maken van een transport van dolfijnen in het Japanse Tajii. Hij zou een dolfijnenjager hebben geduwd, maar Sea Shepherd ontkent dat. De milieu-organisatie heeft een actie op touw gezet om de activist vrij te krijgen, maar dat lijkt vooralsnog dus zonder resultaat. Op de website piepvandaag.nl kan een petitie worden getekend. Inmiddels hebben <A href="http://www.piepvandaag.nl/emailactie-help-nederlandse-sea-shepherd-vrijwilliger-erwin-vermeulen-uit-de-japanse-gevangenis">ruim vierduizend mensen dat</A> gedaan. Het ministerie van Buitenlandse Zaken gaat de activist vrijdag in zijn cel bezoeken.
<b>Dolfijnen slachten</b><br>Elk jaar vindt in Tajii een dolfijnenjacht plaats. Japan geeft 23.000 vergunningen af aan kustplaatsen om dolfijnen te slachten. Een aantal levende dieren wordt verkocht aan aquaria wereldwijd. Vermeulen was op eigen kosten naar Japan gereisd om beeldmateriaal te verzamelen.
<b>Familie mag niet bellen</b><br>Astrid Vermeulen, zus van de activist, zei dat de familie geen enkel contact heeft met hem. "We mogen hem niet bellen of een brief schrijven. De consulaat heeft Erwin in ieder geval een keer bezocht en we weten dat hij het toen goed maakte. Hij heeft ook een advocaat; die moet er ook zijn geweest voor de kerst. Maar van hem hebben we nog niets gehoord'', zei ze. De vrouw is bang dat Japan haar broer gedurende het hele walvisseizoen vasthoudt. "Als pressiemiddel tegen Sea Shepherd.''


Meer over dit onderwerp:
sea sheperd erwin vermeulen japan dolfijnen
Deel dit artikel: