De 11 carnavalsmomenten van 2011: Optochten, 3 Uurkes Vurraf en 11-11-'11

EINDHOVEN - Schitterende optochten, een knallende 3 Uurkes Vurraf en de gekste dag ooit op 11-11-'11. Op carnavalsgebied was er genoeg te beleven in 2011. We hebben de leutigste momenten verzameld in ons eindejaarsoverzicht 'De 11 van 2011'.
Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.
1. Schitterende optochten
Tijdens carnaval vinden er overval in Brabant optochten plaats. Van klein tot groot. ’s Middags of ’s avonds in het donker. Het begint op zaterdag met de optocht in Eindhoven en eindigt op dinsdag met de optochten in Budel, Hoeven en Hooge Zwaluwe. Omroep Brabant was er bij en zond er een aantal live uit. Van veel andere optochten kon je een samenvatting zien op televisie.
2. Het dak eraf bij 3 Uurkes Vurraf
Het startschot voor het carnavalsseizoen wordt bij Omroep Brabant traditiegetrouw gevierd met ‘3 Uurkes Vurraf’. En zoals elk jaar ging het dak eraf met tientallen bekende carnavalsartiesten.
3. Deurzakkers winnen Kies je Kraker
‘Wij doen vannacht het licht wel uit'. Met dat nummer wonnen de Deurzakkers de Kies je Kraker 22, de verkiezing van het beste Brabantse carnavalslied van 2011. Ze kregen de prijs uit handen van De Gebroeders Ko, die in 2010 de trofee wonnen. Dit jaar strandden ze op de zevende plek met ‘Helikopter’.
4. De gekste dag ooit: 11-11-'11
In veel Brabantse steden is de elfde van de elfde traditioneel het startschot voor het nieuwe carnavalsseizoen. Dit jaar was het extra speciaal, want elf is tenslotte het gekkengetal, en nu zelfs drie keer. De gekste dag ooit dus. Voor veel mensen ook reden om te trouwen op die dag: makkelijk te onthouden en prachtig om die gekke datum in een ring te hebben staan.
5. Luisteraar Willy tijdens BNZL
Een opmerkelijke beller bij het carnavalsnachtprogramma Brabantse Nachten Zijn Lang (BNZL) op Omroep Brabant Radio. Willy, een vrouwelijke luisteraar, is dol op het radiospel 'Prijslift', dat normaal alleen overdag gespeeld wordt. Presentator Maarten Kortlever liet de vrouw toch een gokje wagen. Dat ging niet helemaal zoals gepland. Bekijk het fragment met Willy uit BNZL terug op Youtube: deel 1 en deel 2.
6. Carnavalsellende: Dodelijk ongeluk met carnavalswagen, vrouw valt van balkon
Voor de Roosendaalse carnavalsvereniging De Kaaipuiten eindigde carnavalszondag in een drama. Een 30-jarig lid van de vereniging kwam om toen hij op de wagen wilde klimmen, maar tussen de oplegger en de trekker terecht kwam. De vereniging was met een praalwagen van Roosendaal onderweg naar het Belgische Essen, om daar mee te doen met de optocht.
In Boxtel gebeurde een ander tragisch ongeval. Een 37-jarige vrouw uit Oirschot viel van een balkon op de derde verdieping van een appartementencomplex naar beneden. De vrouw keek op dat moment naar de optocht. Ze raakte zwaargewond.
7. Carnavalsellende: Vriendengroep neemt afscheid van vriend
Voor een vriendengroep uit Rijsbergen heeft carnaval 2011 een zwart randje gekregen. De 16-jarige Rens Tilborghs uit de groep werd vlak voor carnaval dodelijk geraakt door een auto. De vrienden van Rens hebben uit eerbetoon voor hem toch de wagen afgemaakt en de optoch gereden.
8. Keiebijters Kletstoernooi
Ook in 2011 zond Omroep Brabant het Helmondse Keiebijters Kletstoernooi weer uit. Traditiegetrouw maken tonpraters vlak voor carnaval grappen in het Brabants dialect. Het Kletstoernooi werd dit jaar gewonnen door de Waalwijkse Harry Hens.
9. Wereldrecord stokpaardjes
Ieder jaar probeert het MaMi-spektakel in Etten-Leur op maandagmiddag van carnaval een record te vestigen. Dit jaar is het ze ruimschoots gelukt. In het centrum van Etten-Leur werd het wereldrecord stokpaardjerijden verbroken. 2751 stokpaardjes werden er tegelijk bereden. Het Etten-Leurse record versloeg met afstand het oude Duitse record met 582 stokpaardjes.
10. Koning van de Metworst
Ieder jaar racen vrijgezelle mannen in Boxmeer om een metworst. Degene die zijn paard het eerst over de finish krijgt, wint een metworst van vijf meter. Dit jaar werd de Boxmeerse Dick Goossens 'Koning van de Metworst'.
11. SOA-test voor carnavalsvierders
Wie deze carnaval onveilige seks heeft gehad en niet ouder was dan 25, kon zich in Oss gratis laten testen op de geslachtsziekte chlamydia. De gratis test werd aangeboden door GGD Hart voor Brabant en het Centrum voor Jeugd en Gezin Maasland. De uitslag werd via sms verspreid.
Weten wat er nog meer gebeurd is in Brabant dit jaar? Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.