De 11 politieke momenten van 2011: Mauro en provinciale verkiezingen

EINDHOVEN - Provinciale verkiezingen, de zaak Mauro en opstappende politici. Er was meer dan genoeg politiek nieuws in 2011. We hebben de interessantste momenten verzameld in ons eindejaarsoverzicht 'De 11 van 2011'.
Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.
1. Mauro
De Eindhovense Mauro kreeg dit jaar geen verblijfsvergunning. Een politiek dieptepunt volgens velen. Vooral het CDA worstelde met de kwestie. Mauro woont al acht jaar in een Nederlands pleeggezin, maar zou terug moeten naar zijn geboorteland Angola. De 18-jarige Mauro Maunel kwam wel in aanmerking voor een studievisum en heeft dat uiteindelijk ook gekregen.
2. Verkiezingen Provinciale Staten
In het provinciehuis werden op 2 maart de kaarten opnieuw geschud. De verkiezingen voor Provinciale Staten zorgen voor een politieke aardverschuiving. Meest opvallend waren het grote verlies van het CDA en de winst van nieuwkomer PVV.
3. Nieuwe coalitie in provincie
Voor het eerst in meer dan veertig jaar kwam er een ander college dan CDA, VVD, PvdA. De PvdA werd aan de kant gezet en de SP gaat voor het eerst meeregeren op provinciaal niveau. De formateur van dit alles was Hans Wiegel.
4. Brabant tegen natuurakkoord
Brabant stemde als eerste provincie tegen het natuurakkoord van staatssecretaris Henk Bleker. Dat kwam door het eigenzinnig stemgedrag van vier leden van coalitiepartij SP en zorgde voor heibel binnen de partij. Gedeputeerde Johan van der Hout verwacht dat Brabant in 2012 alsnog voor het akkoord zal stemmen.
5. Roemer politicus van het jaar
SP-voorman Emile Roemer uit Boxmeer zorgt voor huizenhoge resultaten in de peilingen voor zijn partij en werd op 19 december uitgeroepen tot politicus van het jaar.
6. 'Brabant kan het op eigen kracht'
Mark Rutte zei in juni dat Brabant het op eigen kracht kan en negeerde daarmee de kritiek van de Brabantse Commissaris van de Koningin Wim van de Donk. Van de Donk vond dat de bezuinigingen niet eerlijk over de provincies wordt verdeeld.
7. Duurzaam vlees in 2020
Oud-Vion topman Daan van Doorn presenteerde in opdracht van de provincie een advies over de toekomst van de intensieve veehouderij in Brabant. In 2020 zou al het vlees duurzaam geproduceerd moeten worden.
8. SP-fractie Dongen stapt op
De voltallig SP-fractie in de gemeenteraad van Dongen stapte op in maart. Dat kwam door een combinatie van personele pech en onvoldoende animo. SP-wethouder Rene Roover ging ook weg, omdat hij niet zonder fractie wilde aanblijven.
9. Nog meer politici stappen op
Naast de gehele SP-fractie in Dongen stapten er in 2011 Brabantbreed nog vele andere politici op. Zo stapte er in Sint-Anthonis een wethouder op, omdat coalitiepartij CDA hem 'onvoldoende vertrouwen' gaf. In de zomer stapten er in onder andere Uden en Loon op Zand ook wethouders op. PVV-statenlid Martijn Kap stapte op als fractielid, maar hield wel zijn zetel.
10. Burgemeester Denie sneuvelt na Chemie-pack
Burgemeester Wim Denie van Moerdijk deed het na de brand bij ChemiePack niet goed. Hij moet op het matje komen bij de commissaris van de Koningin en er werd ‘een regeling getroffen’. De burgemeester legde zijn functie neer.
11. Van de Donk wel of geen minister
Commissaris van de Koningin Wim van de Donk werd voortdurend genoemd als de man die het landelijke CDA moest gaan redden. Daarvoor zou hij minister van Binnenlandse Zaken worden op de plek van Donner. Van de Donk reageerde pas in november op de geruchten met de woorden: 'Ik blijf in Brabant."
Weten wat er nog meer gebeurd is in Brabant dit jaar? Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.