De 11 weerfrustaties van 2011: Slechte zomer en noodweer Vught

EINDHOVEN - Klagen over slecht weer, dat doen we graag. Maar 2011 was een van de warmste jaren sinds de eerste KNMI-metingen in 1901. Alleen in 2006 en 2007 was het nog warmer. Toch hadden we genoeg reden om te klagen. Zo werd de warmste en de koudste dag van 2011 gemeten in Brabant.
De gemiddelde jaartemperatuur in meetstation De Bilt kwam in 2011 uit op ongeveer 10,9 graden Celsius. Dit jaar eindigde daarmee op een gedeelde derde plaats. 2006 en 2007 waren het warmst met een gemiddelde van 11,2 graden. De koudste temperatuur van het jaar werd op 30 januari gemeten in Volkel (8,5 graden onder nul). Op 30 juni werd in Eindhoven en Hupsel (Overijssel) de hoogste temperatuur gemeten: 34,5 graden.
De zomer van 2011 was niet geweldig en Vught werd getroffen door noodweer. We hebben het opvallendste weernieuws verzameld in ons eindejaarsoverzicht 'De 11 van 2011'.
Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.
1. Noodweer in Vught
Heel Brabant, maar vooral Vught, Boxtel en Esch werden zwaar getroffen door noodweer. Vught zag eruit als een oorlogsgebied met omgewaaide bomen en ingestorte huizen. Tientallen huizen en auto's raakten beschadigd. Een baby ontsnapte aan de dood toen een boom op het huis viel. Grote brokken puin vielen net naast het ledikantje waar het jochie lag. Vanuit de hele provincie kwam een stortvloed aan schademeldingen. Flink wat huizen in Vught zaten zonder gas. Een maand later waren de gevolgen van het verwoestende noodweer nog altijd zichtbaar.
2. Natte, koude en zonloze zomer
Te nat, te koud en weinig zonuren, zo zag de Brabantse zomer van 2011 eruit. Net als elders in het land viel er meer regen dan normaal. En sinds 2006 is er geen hittegolf meer te bekennen in ons kikkerlandje. In totaal viel er zo'n 300 millimeter neerslag, de helft meer dan normaal.
3. Brabanders rennen voor hun leven op Pukkelpop
Een groot drama op het Belgische muziekfestival Pukkelpop. Op de dag verwacht noodweer in Brabant een keer meevalt, wordt het Vlaamse Hasselt vol getroffen. Vijf festivalbezoekers overleven het niet. Onder hen geen Brabanders. Wel waren er veel provinciegenoten op het festival. Een van hen moest rennen voor zijn leven. Toen het noodweer uitbrak stond hij in een tent. "We zeiden nog: het zal wel meevallen. Totdat we regen in onze nek voelden. Toen zei een vriend: kom we gaan rennen. Toen keek ik naar boven, en toen begon het dak te scheuren. Toen ben ik heel hard mee gaan rennen."
4. Nieuwjaarsduiken ijskoud of afgelast
Rond de jaarwisseling was het ijs- en ijskoud. Geen goed nieuws voor de vele nieuwjaarsduiken die Brabant ken. Enkele, onder andere in Mill en Boxtel gingen niet door vanwege ijsvorming. Ook waar de nieuwjaarsduik wel doorging, zoals in Den Bosch, moest ijs weggehakt worden om een veilige duik mogelijk te maken.
5. Spectaculaire windhoos
Het noodweer dat zoveel schade aanrichtte in Vught, leverde ook mooie dingen op. Vincent Kaspers uit Waalwijk zette een spectaculair filmpje op YouTube en Facebook van een windhoos en dat filmpje was razend populair. "Het was helemaal niet de bedoeling. Ik wilde gewoon een mooie foto van het onweer maken, maar dat is niet echt gelukt", lacht de Waalwijker.
6. Noodweer half juli
Omgewaaide bomen en veel afgelaste evenementen bij noodweer halverwege juli. In Bergen op Zoom werd het concert van De Kast op het Wilhelminaveld geannuleerd. Ook Ballooning Eindhoven ging donderdagavond niet door, net als de voorstellingen van Circus Herman Renz in Bergen op Zoom. Bij Roosendaal liep de snelweg A58 onder.
7. Noodweer in augustus
Een paar dagen na het drama bij Pukkelpop was het weer raak in Brabant. Zwaar onweer zorgde voor veel wateroverlast, vooral in het oosten van de provincie. De meeste regen viel in Sint Hubert, 4,3 centimeter. Bij Eindhoven trad de Dommel buiten haar overs. Op die rivier werden vijftien kanovaarders gered.
8. Zwarte wolken in Eindhoven
Waarom werd Eindhoven donker tijdens het noodweer eind augustus? Dat was de vraag die veel mensen zich waarschijnlijk gesteld hebben. 's Ochtends om elf uur leek het in Eindhoven en omgeving alsof het weer nacht werd. De lucht boven de stad kleurde zo donker dat automobilisten weinig konden zien. De oorzaak? Hooghangende bewolking, waardoor de zon geblokkeerd werd.
9. Brabander bij overstromingen in Australië
In januari werd de Australische staat Queensland getroffen door verwoestende overstromingen. Patrick van Beers uit Diessen was in de stad Brisbane en moest daar zien te overleven. "Supermarkten zijn afgesloten en we hebben hier geen stroom meer", illustreerde hij de noodsituatie. Van Beers, die op de bonnefooi naar Australië vertrok om rond te reizen, heeft nog wel genoeg eten in huis: "Ik ben nu al mijn eten uit de vriezer op aan het maken."
10. Eindelijk zomer
Na al dit slechte weer toch nog een paar positieve noten. Op 2 augustus kopten we: "Eindelijk! Zomer in Brabant". Na talloze grijze dagen steeg het kwik op die dag tot 28 dagen. Reden genoeg voor veel Brabanders om eindelijk te gaan genieten van de zomer.
11. Zon in oktober
Toen het eigenlijk herfst moest zijn, werd het opeens weer warm in Brabant. De warmste 1 oktober ooit was ideaal om voor de laatste keer van het jaar te gaan BBQ'en, zwemmen of fietsen.
Weten wat er nog meer gebeurd is in Brabant dit jaar? Lees alle eindejaarslijstjes terug op omroepbrabant.nl/11van2011.