Video

Brabantse leraren staken in Den Haag

9 januari 2012 om 10:22
nl
Leraren uit het middelbaar onderwijs hebben maandagmiddag in Den Haag bij de Tweede Kamer een protestactie gehouden. Ze demonstreren tegen plannen om het aantal lesuren per jaar uit te breiden van 1000 naar 1040, ook wel bekend als de 'ophokplicht'. Ook tientallen leraren uit Brabant zijn afgereisd naar Den Haag.
Geschreven door

Onder hen waren dertig docenten van het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda. De verhoging van de uren norm vinden ze op zich niet zo erg, maar het probleem is dat daar geen geld voor beschikbaar is. Ook onder andere leraren van het d’Oultremontcollege in Drunen en De La Salle in Baarle-Nassau staken. De scholen waren niet geheel gesloten. Wel vielen er lessen uit.
Meer redenen
Maar de leraren hebben meer redenen om te staken. Ze willen bijvoorbeeld niet dat minister Marja van Bijsterveldt van Onderwijs zich bemoeit met het aantal vakantiedagen van docenten. Stijn de Wilde, docent tekenen en kunstgeschiedenis aan het Mensia de Mendosa Lyceum, vindt de bezuinigingen op speciaal onderwijs de ergste maatregel. Een collega-docent vindt dat er heel veel verwacht wordt van het onderwijzend personeel. "In de praktijk komt het er op neer dat er grote klassen zijn, er komen veel zorgleerlingen in het onderwijs... Daar is niemand bij gebaat. De leerlingen zijn uiteindelijk de dupe en dat vind ik slecht", aldus de docent.
Norm onhaalbaar
Rector Olthof van het lyceum in Breda vindt de norm van 1040 uur onhaalbaar. "Ik heb uitgerekend dat het voor deze school tussen de 80.000 en 85.000 euro gaat kosten, terwijl de financiering van het onderwijs al jaren achter loopt. Dat is echt onwenselijk", aldus de rector van de school. In de praktijk betekent dat voor het lyceum dat ofwel de lessentabel moet aangepast worden, of dat er twee klassen samengevoegd moeten worden. Ook dat is onwenselijk voor de rector.
Verdeelde stakingen
De vakbond Leraren in Actie, die de bijeenkomst heeft georganiseerd, rekende op ongeveer 1500 leraren, die op de eerste dag na de kerstvakantie zouden staken. De vakbond heeft opgeroepen tot een driedaagse staking in het middelbaar onderwijs die duurt tot en met woensdag. Ook vakbond Abvakabo FNV heeft maandag gestaakt. De Algemene Onderwijsbond (AOb), de grootste onderwijsbond van Nederland, staakt pas op op 26 januari.
'Goed gevoel over actie'
Stijn de Wilde kijkt tevreden terug op de actie in Den Haag. "Er stonden tussen de 1200 en de 1500 docenten. We hebben een podium gekregen om ons goed te verwoorden", vertelt De Wilde. Of het iets heeft geholpen is nog onduidelijk, maar De Wilde heeft er een goed gevoel over. "We hebben een petitie aangeboden aan een Eerste Kamerlid, er zijn politici aan het woord geweest. Ik heb er een goed gevoel over."

Mocht blijken dat de minister haar plannen toch doorzet, dan volgen er wellicht meer acties.














App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.