Video

1300 mensen bij herdenkingsdienst Bram Claassen in Haghorst

11 januari 2012 om 12:58
nl
Ongeveer 1300 mensen hebben in zaal Den Horst in Haghorst een emotionele herdenkingsdienst voor Bram Claassen bijgewoond. Na afloop werd er buiten vuurwerk afgestoken.
Geschreven door

Bram werd zaterdag na een zoektocht van zes dagen in het Wilhelminakanaal in Haghorst gevonden. Hij werd na een avond stappen vermist.

De dienst begon om zeven uur. Een uur daarvoor was het al erg druk in de zaal. Langs de weg stonden heel veel fakkels en kaarsen, net als bij het kanaal waar een hek geplaatst is.
Bloemen voor Bram
Tijdens de dienst legde de vriendengroep van Bram bloemen neer. Ook vertelden zij anekdotes. Bram kwam naar voren als iemand die altijd vrolijk en grappig was en bizarre opmerkingen kon maken. Hij stond altijd voor iedereen klaar. "Bram, je hebt ons laten zien wat leven is. Geld is iets voor later, zei je. Genieten, dat moet je nu doen. Het kan zo te laat zijn, zei je altijd." "Goede mensen sterven niet. Ze gaan wel weg, maar blijven altijd bij ons."
Neven en nichten
Verder kwamen ook vier neven en nichten van Bram aan het woord. "Bram, weet je nog dat jouw grote neven en nichten altijd ruzie hadden over wie er met jou mocht spelen? Weet je nog dat we op vakantie waren in Bulgarije en dat we zo’n puinhoop hadden gemaakt. Elke dag stonden de schoonmakers weer te ruzieën, wie onze kamer moest schoonmaken."

De voorzitter van de voetbalclub EDN '56 en iemand van zijn voetbalteam haalden herinneringen op. Ook nam zijn baas bij Maricon Metaaltechniek in Moergestel het woord.
Hechte gemeenschap
Voor de dienst vertelde burgemeester Ryan Palmen van de gemeente Hilvarenbeek, waar Haghorst onder valt, dat de bijeenkomst bedoeld was om samen stil te staan bij de dood van Bram. "We hebben gezien hoe hecht de gemeenschap in Haghorst is en hoe iedereen elkaar kent, met elkaar meeleeft en vooral ook dingen mee wil doen." Om er zeker van te zijn dat iedereen de dienst kon volgen was er een videoverbinding met het naastgelegen café Bij Verhoeven.
Lievelingsmuziek
De sprekers werden afgewisseld met muziek die Bram mooi vond. De politie zette extra agenten in om de huizen in Haghorst, die dinsdagavond veelal verlaten waren, in de gaten te houden. Woensdagmiddag zal Bram Claassen worden gecremeerd.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.