Fietsrotonde Hovenring Eindhoven afgesloten: kabels op knappen - foto's en video

EINDHOVEN - De hangende fietsbrug boven de voormalige rotonde de Hovenring in Eindhoven is woensdagmiddag afgesloten. De kabels zijn verzwakt door trillingen die veroorzaakt worden door harde wind. Daardoor kan de bevestiging van de kabels stuk gaan. Het nieuwe kruispunt met de fietsrotonde is twee weken geleden voor het eerst in gebruik genomen.

<a href="http://www.eindhoven.nl/nieuws/actueel/eindhoven-actueel-5/Spoedafsluiting-Hovenring.htm" target="blank_">De gemeente</a> heeft uit voorzorg besloten om de kruising af te sluiten. Zolang de kabels trillen kan de veiligheid van de constructie niet worden gegarandeerd. Van instortingsgevaar is geen sprake, wel zou het kunnen dat een van de zogenoemde tuien loskomt waardoor autoverkeer dat onder de brug door rijdt in gevaar komt. "Stel dat een aantal tuien loskomen, dan blijft de Hovenring alsnog staan", zegt projectleider Irmo Kaal.
In de loop van de avond zijn alle omleidingsroutes, die tijdens de vorige afsluiting van kracht waren, weer in werking.
<b>Kruising tot donderdagavond afgesloten</b><br>Alle wegen in de omgeving zijn afgesloten, het lokale verkeer wordt omgeleid. Het verkeer kan de naastgelegen A2 nog wel op of af. De Hovenring wordt momenteel door technici nagekeken. Er wordt gemeten wat de brug doet bij andere weersomstandigheden. Medewerkers hebben de kabels aan de brug gebundeld met spanbanden om trillingen te voorkomen. Daarna wordt gekeken naar een definitieve oplossing. Volgens projectmanager Irmo Kaal van de gemeente Eindhoven is de kruising tot donderdagavond zeker afgesloten.
<b>Brugontwerper aan het woord</b><br>De kabels aan de 'tuibrug' trillen meer dan gewenst zegt ook directeur Gerhard Nijenhuis van ontwerper IPV Delft. "Trillingen laten zich moeilijk voorspellen. Het gebeurt wel vaker dat ze later worden ontdekt. Met dempers is dat relatief eenvoudig op te lossen", aldus Nijenhuis. Het is wel vreemd dat de ongewenste trillingen niet zijn ontdekt tijdens de harde wind vorige week, aldus de directeur van de bruggenontwerper. Volgens projectleider Kaal was het vooraf ook niet te voorzien. "Dan moet je een 1:1 schaalmodel hebben, en die is er niet."
<b>Constructeur gaat niet in op vragen</b><br>De brug telt 24 kabels van 53 meter lang. Er bestaat een rekenkundige kans dat ze breken, legde projectleider Kaal woensdag ter plekke uit. "Zelfs als er tien kabels breken, stort de constructie niet in elkaar. De fietsrotonde is berekend op het gewicht van een strooiwagen met aanhanger", zei hij. Of er sprake van een constructiefout, kon de projectleider woensdag nog niet zeggen. Constructeur Witteveen en Bos en aannemer BAM gingen woensdag niet in op vragen en verwezen naar de gemeente.
<b>Buurtbrigadier twittert</b><br>Een buurtbrigadier uit Eindhoven <a href="https://twitter.com/#!/brigadierBENNKL/status/157068934686842880" target="blank_">twitterde</a> woensdagmiddag dat volgens de gemeente de bekabeling te zwak is. Diezelfde buurtbrigadier meldde verder op Twitter dat er ruim afstand moest worden gehouden van de Hovenring, vanwege eventueel <a href="https://twitter.com/#!/brigadierBENNKL" target="blank_">wegspringende staaldelen</a> als de kabels werkelijk knappen.
<b>Eerste zwevende fietspad ter wereld</b><br>Begin december werd hard gewerkt aan <a href="http://www.omroepbrabant.nl/?news/1659581373/Zwevende+fietsrotonde+op+Hovenring+tussen+Veldhoven+en+Eindhoven.aspx" target="_self">bouw van de Hovenring</a> tussen Veldhoven en Eindhoven. De eerste zwevende fietsrotonde ter wereld werd met kabels aan een kolom van 70 meter hoog gehangen.
De rotonde was vóór de verbouwing in december alleen bestemd voor auto's. Sinds 30 december is de kruising weer open voor het verkeer. Het is de bedoeling dat ook fietsers en voetgangers de rotonde ook gaan gebruiken.

Deel dit artikel: