Deetman: 'Er kunnen nog misbruikzaken naar boven komen'

DEN HAAG - Wim Deetman denkt dat er nog misbruikzaken binnen de katholieke kerk naar boven kunnen komen. Volgens de voorzitter van de commissie die het misbruik in de kerk onderzocht, is het beeld echter duidelijk.
Dat zei hij woensdag aan het begin van een hoorzitting in de Tweede Kamer over de bevindingen van zijn onderzoekscommissie.
Deetman zei verder in de Tweede Kamer dat mensen altijd op hun hoede moeten zijn wanneer machtsrelaties in het geding zijn. De voorzitter van de onderzoekscommissie kan zich ook vinden in de brief van minister Ivo Opstelten van maandag. Hierin meldde de minister dat verjaarde daden niet meer voor de rechter kunnen worden gebracht. Slachtoffers van misbruik hadden hier eerder op aangedrongen.
De Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik (KLOKK) gaf woensdag aan dat ze graag ziet dat de politiek er bij de kerk op aandringt dat die verantwoordelijken zelf bestraft. De Stichting mannenhulp na seksueel misbruik opperde tijdens de hoorzitting dat de kerk 500 miljoen euro zou moeten geven voor bijvoorbeeld een expertisecentrum.