Crisis bij SP in Brabant: twee statenleden opgestapt

DEN BOSCH - SP-Statenlid Ron van Zeeland stopt met zijn politieke werk bij de provincie. Dat zegt fractievoorzitter Nico Heijmans. Van Zeeland had een maand geleden grote moeite met het feit dat de Brabantse SP akkoord wilde gaan met het natuurakkoord met staatssecrataris Henk Bleker. De SP stemde toen verdeeld. Ook Ellen Pauel vertrekt als statenlid.
Pauel maakte haar besluit vrijdagmiddag bekend. In een tweet zegt ze: "Ik vertrek als SP statenlid, na gesprek CvK as dinsdag kom ik met een verklaring".
Van Zeeland afwezig
Eerder op vrijdag meldde Ron van Zeeland zich ziek, maar volgens bronnen zou hij zich om politieke redenen afgemeld hebben. Van Zeeland kondigde daarop vanuit huis aan dat ook hij dinsdag met een verklaring zou komen. Die aankondiging was voor fractievoorzitter Heijmans genoeg om vrijdag al het vertrek van Van Zeeland aan te kondigen. Volgens Heijmans zal Van Zeeland niet alleen de fractie, maar ook Provinciale Staten verlaten.
Gezondheidsklachten
Heijmans wilde niet bevestigen dat het vertrek van Ron van Zeeland te maken heeft met het feit dat de SP in Brabant in de coalitie zit, waardoor de partij nu veel water bij de wijn moet doen. Hij zei wel dat er ook gezondheidsklachten aan zijn vertrek ten grondslag liggen: "Ik denk dat het een samengaan is van gezondheid en spanningen die er op dit moment zijn. Ik respecteer sowieso zijn besluit", aldus Nico Heijmans.
Weer overleg
Provinciale Staten praat vrijdagmiddag opnieuw over het natuurakkoord met Henk Bleker. De coalitiepartijen willen proberen toch weer met Bleker aan de onderhandelingstafel te komen, maar voorwaarde daarvoor lijkt dat Brabant eerst 'ja' zegt tegen de basis van het akkoord.
Ophef over motie
Een motie van GroenLinks om een verplichte afstand van 250 meter aan te houden kreeg vrijdag in Provinciale Staten geen meerderheid. De Socialistische Partij (SP), die de motie vorige maand mee indiende, besloot er nu geen steun meer aan te geven. De SP kreeg veel verwijten over de verandering van het standpunt.
Geen gevolgen voor coalitie
De zetels van Pauel en Van Zeeland zullen worden ingenomen door andere SP'ers. Er zijn daarom geen gevolgen voor de coalitie. "Ik heb erg veel respect voor de beslissing om die zetels te beschikking te stellen aan de partij", aldus Nico Heijmans. "Het is niet prettig dat ze gaan, want ik heb met beiden vier jaar samengewerkt."
Meer over dit onderwerp:
ron van zeeland sp stopt provinciale staten