Video

Oud-SP-wethouder Hans Martin Don: 'Partij zit in een leerproces'

25 januari 2012 om 12:55
nl
Voormalig SP-wethouder Hans Martin Don van Eindhoven zegt dat de SP in een leerproces zit. "Al lerende worden we wijs. Niet alleen de partij, maar ook individuele personen." Don noemt het pijnlijk dat de SP-fractie "rollenbollend over straat is gegaan".
Geschreven door

"De fractie gaat rollebollend over de straat en daar schrik ik van. Als je er onderling niet uitkomt, dat naar boven komt drijven en in de publiciteit komt, dan zijn de verhoudingen wel heel erg slecht."
Verziekt
"Het ziet er wel naar uit dat de sfeer bij de SP verziekt is", zegt politicoloog Marcel Boogers van de Universiteit van Tilburg. "Maar met het vertrek van deze twee kan de fractie werken aan het herstel van de sfeer. Oppositie voeren is makkelijker dan verantwoordelijkheid dragen voor provinciaal beleid. Waar je vroeger heel makkelijk 'nee' kon zeggen, moet je nu heel zorgvuldig kijken naar waar je afstand van neemt."

Hans Martin Don verwacht een kritische reflectie. "Ik ken de ruzie niet op detailniveau, maar ik zie wel dat de boel nu geëscaleerd is en dat vind ik heel pijnlijk. De partij moet door, Brabant moet door. Dus ik verwacht dat er een bezinningsmoment gaat komen."
Kritiek op fractievoorzitter
De vertrokken Statenleden Pauel en Van Zeeland uitten kritiek op fractievoorzitter Heijmans." Hij ervoer dat als een dolksteek in de rug. "Verwijten wil ik niet in de mond nemen, want ik beoordeel de situatie van buitenaf. Maar Heijmans is wel onderdeel geworden van de ruzie en kon niet meer vanuit de helikopterfunctie werken en dat is jammer", zegt oud-wethouder Don.
Testcase
Volgens Boogers smullen andere partijen wel van dit incident. "Brabant geldt als testcase voor de SP of ze een solide coalitiepartij is. Dit helpt natuurlijk niet. Wat wel een pleister op de wond is, is dat de twee hun zetel hebben opgegeven en niet zelfstandig zijn doorgegaan. Dat maakt het voor de SP makkelijker."
Forum Omroep Brabant
Op het forum van Omroep Brabant krijgt de SP ervan langs na de kwestie. "Veel roepen en niets doen dat was Ron van Zeeland", zegt forumgebruiker Clouseau. Een andere reaguurder: "Kinderachtig van Pauel en van Zeeland. Niet fair dat jullie samenspannen en natrappen." Zo hoor je niet met elkaar om te gaan in de politiek "Bij de SP moeten ze democratie en het dualisme nog ontdekken. Ze zijn dus eigenlijk nog niet geschikt om te regeren", zegt Henk Daalder.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.