Defensie stopt met aanleg pontonbrug Vierdaagse bij Cuijk

CUIJK - De organisatie van de Vierdaagse van Nijmegen moet voortaan zelf de aanleg van een pontonbrug over de Maas bij Cuijk voor haar rekening nemen.
Het ministerie van Defensie trekt zich hiervoor terug, omdat het moet bezuinigen. De brug is nodig om de deelnemers vanuit Cuijk de oversteek naar Mook te kunnen laten maken. De gemeente Cuijk en de Stichting DE 4DAAGSE hopen dat Defensie van zijn voornemen afziet. Ze hebben een gesprek aangevraagd met Defensie.
Maatregelen nodig door hogere kosten
Door de bezuinigingen bij Defensie heeft het bestuur van het wandelevenement maatregelen moeten nemen om de fors hogere kosten op te vangen. Zo wordt deelname 8 euro duurder en verdwijnt de Vlaggenparade in het Goffertstadion in Nijmegen. Dit is de traditionele opening aan de vooravond van het wandelevenement. De parade wordt vervangen door een eenvoudige openingsceremonie op de Wedren, het start- en finishterrein van de Vierdaagse.
Opbouw Kamp Heumensoord
Defensie heeft ook besloten te stoppen met de opbouw en bemanning van hospitaaltenten op de rustplaatsen onderweg. Ook zorgt het ministerie niet langer voor de inschrijving van de militaire deelnemers. "Voor 2012 en 2013 lijken de opbouw en het beheer van Kamp Heumensoord, waar alle militaire deelnemers worden ondergebracht, nog wel gegarandeerd", aldus marsleider Johan Willemstein.
Warme relatie
De Vierdaagse was oorspronkelijk een internationale militaire prestatietocht. Het Vierdaagsekruisje geldt om die reden nog altijd als een officiële onderscheiding. Pas later werden burgers toegelaten. Ondertussen lopen er veel meer burgers dan militairen, maar er is nog altijd een warme relatie tussen Defensie en het wandelevenement.
De inschrijving voor de 96e editie de Vierdaagse begint op 6 februari. Er mogen maximaal 45.000 wandelaars meedoen.