Video

Taskforce Natuurbranden: meer UMTS-masten in natuurgebieden

29 januari 2012 om 14:26
nl
De Taskforce Natuurbranden wil extra UMTS-masten in Brabantse natuurgebieden waardoor de telefonische bereikbaarheid wordt vergroot. Dat staat in een tussenrapport van de Taskforce dat in handen is van Omroep Brabant. Volgens de werkgroep is de mobiele bereikbaarheid een zwakke schakel in de eerste fase van een natuurbrand.
Geschreven door

Natuurbranden worden vaak bij toeval gesignaleerd door oplettende omwonenden of voorbijgangers. Het gebruik van mobiele telefonie en nieuwe media leveren een bijdrage aan het snel melden van een natuurbrand. De zwakke schakel wordt gevormd door de vaak geringe telefonische bereikbaarheid in de natuurgebieden en de exacte locatiebepaling van natuurbranden, zo staat in het rapport. De taskforce is in het onderzoek dan ook van mening dat de telefonische bereikbaarheid in natuurgebieden dient te worden verbeterd.

Het huidige systeem van toevallige signalering is volgens de Taskforce niet optimaal, maar wel voldoende. Wel moeten de werkwijzes van de drie Brabantse Veiligheidsregio's op elkaar worden afgestemd.
Risico Indexkaart Natuurbrand
Ook wil de Taskforce kaarten maken van de Loonse en Drunense Duinen, Malpie en het Leenderbos. Die moeten op 1 juni van dit jaar klaar zijn. Op die kaarten moet zichtbaar zijn wat de risico's van natuurbranden zijn in dat gebied. Daarbij wordt gelet op bereikbaarheid, begroeiing, beschikbaarheid van bluswater, waardevolle objecten, nabijheid van gevaarlijke stoffen en vluchtroutes.
Bestuurlijk dilemma
Met de Taskforce moet er meer actiever opgetreden worden om zo goed mogelijk voorbereid te zijn op natuurbranden. Toch is nog steeds onduidelijk wie waar verantwoordelijk voor is, zo valt te lezen. "Het is onduidelijk wie hiervoor (Risico Indexkaart Natuurbrand, red.) verantwoordelijk is en wie de kosten zal dragen. Een RIN zal enerzijds in het verlengde van de risicokaart van provincies liggen en anderzijds is er een relatie met het risicoprofiel dat de veiligheidsregio moet opstellen. Hierdoor bestaat het gevaar dat partijen op elkaar wachten en dat niemand initiatief neemt."
Overleg
De werkgroep heeft de vraag over financiering en verantwoordelijkheid inmiddels aangekaart bij het ministerie van Veiligheid en Justitie, maar wacht daar niet op. Deze week overleggen de vijf grootste Brabantse steden over het tussenrapport van de Taskforce Natuurbranden.
Brandweer: landschap veranderen
Intussen heeft Brandweer Nederland natuurbeheerders vanwege de drogere zomers opgeroepen tot het veranderen van het landschap. Zo moeten natuurbranden worden tegengegaan.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.