Video

Brandweer: verander landschap voor bestrijding natuurbranden

29 januari 2012 om 15:28
nl
Brabant kampt in de toekomst met drogere zomers. De brandweer roept daarom natuurbeheerders op om met simpele ingrepen het landschap te gaan veranderen. De aanpassingen voorkomen branden en hebben geen grote invloed op de natuur, beweert Brandweer Nederland.
Geschreven door

De brandweer is in sommige gebieden al met camping- en natuurbeheerders bezig om de natuur 'tactisch' in te richten. "Naaldbos dat in brand staat en in heide overloopt, gaat als een lopend vuurtje. Dat is enorm brandbaar. Loofbos of iets meer bosbes stopt de brand", zegt Allard van Gulik van Brandweer Nederland.

Brandweer Nederland vindt dat er snel actie moet komen, omdat de groei van natuurlijke barrières tijd kost. Op sommige plekken kan dat tien jaar duren. Wel levert het volgens de brandweer voor alle partijen winst op. Zo wordt de brandhaard beperkt en levert het minder schade op aan de natuur.
Meer natuurbranden
De kans op natuurbranden in Nederland neemt de laatste jaren alleen maar toe. "We zijn een land met een sterk stedelijk gebied en dat heeft zich sterk uitgebreid naar de natuur" vertelt Van Gulik. "Waar we vroeger een duidelijk onderscheid hadden tussen stedelijk gebied en natuur, loopt dat nu meer door elkaar." Als er nu niets gebeurt gaat het mis, stelt Van Gulik. Over tien jaar lijkt ons klimaat volgens hem op het weer in Zuid-Frankrijk, met droge periodes in de zomer. "De kunst is nu om overheden, instellingen en burgers dat bewustzijn mee te geven."
Onvoldoende bewust
Volgens de brandweer zijn overheden en andere partijen ondanks grote natuurbranden in het verleden, zoals op de Strabrechtse of de Kalmthoutse Heide, zich nog onvoldoende bewust van de gevaren. Van Gulik: "We weten elkaar wel steeds beter te vinden. Drie jaar terug hebben we hard aan de bel getrokken. Daardoor zijn steeds meer partijen bij ons aangehaakt. We hebben de samenwerking gevonden, maar er is nog een flinke slag te slaan. Ook brandweerregio’s onderling moeten beter regelen hoe ze elkaar op nationaal niveau kunnen ondersteunen."
Gesprekken
Brandweer Nederland zegt dat natuurbrandrisico's net zo logisch moeten worden als een risico op een woningbrand of een lekkage met gevaarlijke stoffen. Er lopen al langer gesprekken met de provincies. Ook zijn er platformen gecreëerd waar actieplannen uit voortvloeien. "Bij een natuurbrand denken velen automatisch aan de brandweer. Wij worden als eigenaar van het probleem gezien en dat is niet zo. We hebben alleen de rode auto’s waarmee we een brand bestrijden en we adviseren anderen hoe we ze kunnen voorkomen. In Frankrijk, Spanje en Griekenland is het vanzelfsprekend dat men bij de inrichting van het landschap rekening houdt met natuurbranden. Hier niet", zegt Van Gulik.
Gastcolleges
Toch wordt Brandweer Nederland wel steeds vaker benaderd om aan aankomende bosbouwers en landschapsarchitecten gastcolleges te geven. "Maar hun huidige collega’s hebben die informatie nog niet. Het begint te komen, maar moet niet alleen het probleem van de brandweer blijven. Daar moeten we nog aan werken."
UMTS-masten
Behalve Brandweer Nederland roept ook de Taskforce Natuurbranden op tot actie. De taskforce wil extra UMTS-masten in Brabantse natuurgebieden waardoor de telefonische bereikbaarheid wordt vergroot, staat in een rapport dat in handen is van Omroep Brabant. Volgens de werkgroep is de mobiele bereikbaarheid een zwakke schakel in de eerste fase van een natuurbrand.




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.