Wandelaar vindt dode Schotse Hooglanders in natuurgebied Herpen

31 januari 2012 om 18:48
nl
In natuurgebied De Herperduin in Herpen heeft een wandelaar dinsdag twee dode Schotse Hooglanders aangetroffen. Het is nog niet bekend waar de runderen aan zijn overleden.
Geschreven door

Stichting Taurus zet de dieren al sinds jaar en dag in om het gebied te begrazen. De gemeente Oss is verantwoordelijk voor het toezicht op de Schotse Hooglanders.

Ronald Goderie, bestuurslid en medeoprichter van stichting Taurus staat voor een mysterie. "We vermoeden dat de plotse kou-inval er mee te maken heeft. Het gaat mogelijk om zwakke dieren." Door de dikke vacht is het volgens Goderie moeilijk te zien of een Schotse Hooglander verzwakt is. "We zijn dan ook zeer verbaasd."
Uitval
"Op het totale plaatje is het overlijden niet raar. Iedere winter sterven een aantal Hooglanders, één à twee procent, maar twee dieren in hetzelfde gebied is vreemd", zegt Goderie in een reactie op het overlijden van de dieren. Het is niet altijd vast te stellen wat de oorzaak is. Het heeft volgens de dierenarts weinig zin om sectie uit te voeren.

De kudde bestaat uit 600 Hooglanders en loopt al sinds 1996 rond. Er zitten jonge dieren bij die voor het eerst een winter meemaken. De winter is tot nu toe niet streng geweest, waardoor voedselgebrek als doodsoorzaak niet voor de hand ligt.
Bijvoeren
Toch krijgen de jongere dieren extra voer. "We gaan de dieren vaker bijvoeren. Op die manier kunnen we ze in de gaten houden." Daarmee wordt uitgesloten dat de dieren door voedselgebrek overlijden.


App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.