Video

Film over Joodse verzetstrijder Süskind valt in goede aarde

2 februari 2012 om 11:51
nl
Sinds kort draait in de Nederlandse bioscopen de film 'Süskind'. De film gaat over Walter Süskind die tijdens de Tweede Wereldoorlog als directeur van de Joodsche Raad in Amsterdam zeker zeshonderd Joodse kinderen uit handen van de nazi's wist te houden.
Geschreven door

Minder bekend over Walter Süskind is dat hij als vertegenwoordiger van Unilever met zijn vrouw en dochtertje in Bergen op Zoom woonde. Van 1938 tot 1942 woonde het gezin in een huis aan de Burgemeester Mathonstraat. De vrouw en dochter van Walter Süskind werden in Auschwitz vermoord. Süskind zelf stierf tijdens één van de dodenmarsen ergens in Oost-Europa. In de voormalige synagoge in Bergen op Zoom is een namenwand voor de omgekomen joden uit de stad. Op de wand staan ook de namen van Johanna, Yvonne en Walter Süskind.
Dienstbode
De inmiddels overleden Joke Kats werkte als dienstmeisje bij de familie in Bergen op Zoom. Volgens haar dochter Els van den Beemt heeft Joke altijd warme gevoelens voor het gezin Süskind gehouden. Lange tijd na de oorlog wist mevrouw Kats niet wat er met de familie gebeurd was. Totdat ze halverwege jaren zestig een documentaire zag op tv. Daarin werd een foto vertoond van Yvonne Süskind. Volgens Els van den Beemt schrok haar moeder enorm toen ze hoorde hoe het met de familie afgelopen was.
Film
Vorige maand ging de film 'Süskind' in première. Els van den Beemt vindt de film indrukwekkend. Volgens haar is het verhaal over het 'duivelse dilemma' waarvoor Süskind kwam te staan erg goed verteld. Ze vindt het wel jammer dat in de film de 'Bergse periode' is weggelaten. Niettemin zou volgens Els van den Beemt haar moeder trots geweest zijn op de film.
Boek
Twee weken geleden verscheen ook het boek "Walter Süskind" van auteur Mark Schellekens. Voor zijn boek maakte Schellekens onder meer gebruik van brieven die Walter schreef aan familieleden in het buitenland.

In een brief aan zijn stiefbroer Robert Salzberg in Amerika schrijven Walter en zijn vrouw over hun verblijf in Bergen op Zoom. In 1938 vierde de stad 650 jaar heerlijkheid van Bergen op Zoom. De familie Süskind schrijft dat ze de vlag uit hebben gehangen en dat ze met het gezin zijn gaan kijken bij het bezoek van de koningin. "Het is heel leuk wanneer je weer kunt meemaken wat men niet meer gewend is. Voor de Joden worden de omstandigheden in Duitsland steeds slechter en we kunnen van geluk spreken dat wij weg zijn", aldus Süskind in zijn brief.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.