Geen duidelijkheid over afsluiting stroom bij wanbetalers

OSS - Wethouder Sociale Zaken van de gemeente Oss, René Peters, wil graag van netbeheerder Enexis weten hoeveel mensen er deze vorstperiode afgesloten zijn van gas en elektriciteit. Maar wegens privacywetgeving mag Enexis geen overzicht geven van afgesloten huishoudens.

Enexis<br>Netbeheerder Enexis is gebonden aan de Wet Bescherming persoonsgegevens en mag gemeenten dus geen inzage geven wie er tijdens deze vorstperiode afgesloten zijn van gas en elektriciteit. Bovendien kunnen zij moeilijk inschatten of iemand wordt afgesloten wegens wanbetaling of bijvoorbeeld wegens een verhuizing of wisselen van leverancier of verhuizing.
Schuldsanering<br>Door wet- en regelgeving is netbeheerder Enexis verplicht om in de periode van 1 oktober tot 1 april af te zien van afsluiting als klanten een overeenkomst voor schuldhulpverlening hebben of nog in afwachting zijn van een schuldsaneringsregeling. Maar dit betekent niet dat er niemand in de kou zit. Er zijn namelijk gezinnen die zich niet aanmelden voor schuldsanering of gezinnen die al voor 1 oktober afgesloten zijn.
Landelijk<br>Minister Verhagen kondigt in antwoord op vragen van SP-kamerlid Paulus Jansen ook een verbetering van het huidig beleid aan. Er komt voor eind maart een landelijke overeenkomst tussen de bij Energie Nederland aangesloten energiebedrijven en schuldhulpverleners. Dat moet leiden tot betere onderlinge uitwisseling van gegevens en afspraken die worden gemaakt.

Meer over dit onderwerp:
enexis energie afsluiting winter schuldsanering oss
Deel dit artikel: