Video

Bergenaren bekijken stadsmaquette in Parijs

9 februari 2012 om 13:14
nl
Een groep mensen uit Bergen op Zoom is donderdag op bezoek in Parijs. Ze bekijken daar een maquette van hun stad uit 1751. Die werd in opdracht van de Franse koning Lodewijk de Vijftiende gemaakt voor militaire doeleinden. De komende weken staat dit bijzondere werk prominent op een tentoonstelling tussen de miniaturen van Franse steden.
Geschreven door

De historische maquette staat de komende maand opgesteld in het Grand Palais in Parijs, tussen andere miniaturen van Franse steden. De Franse generaals in de achttiende eeuw waren geinteresseerd in de manier waarop de Brabanders het water strategisch gebruikten om hun steden te verdedigen.
Details
De maquette geeft niet alleen een nauwgezet beeld van de stad bergen op Zoom, maar ook van het gebied er omheen met de forten De Roovere en Moermond Pinssen. Er zijn veel details verwerkt in het landschap, zoals hoogteverschillen in de Brabantse Wal en ook bomen. Aan de gebouwen is te zien van welk materiaal ze waren gebouwd, hout, steen, klei en riet. Burgemeester Polman heeft het historische werk afgelopen bekeken en wil dat het naar Bergen op Zoom komt om getoond te worden aan de Bergenaren. Die mogelijkheid wordt nog onderzocht. Voorlopig staat de maquette in Parijs, waar het achter glas wordt tentoongesteld in het Grand Palais. Daar staat het tot 17 februari.



App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.