Video

Strip over Brabantse geschiedenis in de maak

10 februari 2012 om 11:17
nl
'Brabant, daar brandt nog licht'. Dat is de titel van een project van de illustratoren Henk Wittenberg van Studio Wittenberg uit Schijndel en Dankjer-Jan Oreel van Studio Oreel uit Breda. Zij hebben het idee opgevat om een stripboek te maken over de geschiedenis van Brabant. Voor de financiering van het project zoeken ze sponsors.
Geschreven door

In het stripverhaal staan twee jongeren centraal die via een app op hun mobiele telefoon een reis door de tijd maken op Brabantse bodem. Als lezer kom je op humoristische wijze meer te weten over de historie van Brabant, van Bergen op Zoom tot Eindhoven en Den Bosch. Zandgrotten, keuterboeren, de Peel, de dorpen en de beekdalen, het komt allemaal voorbij. Ze beginnen bij de Romeinen en eindigen in het Philips Stadion waar Guus Meeuwis een concert geeft.

Inspiratie
Wittenberg liep al anderhalf jaar met het idee voor een Brabant-strip rond. Aanleiding daarvoor was het succes van de 'Zeeland-strip', die vorig jaar juni uitkwam. Oreel werkte daar als tekenaar aan mee. Wittenberg deed daarvoor de vormgeving.

Sponsors gezocht
Wittenberg en Oreel willen het project in eigen beheer uitbrengen. Om te beginnen hebben ze 25.000 euro nodig. Later is nog meer geld nodig voor drukwerk, verspreiding en promotie. Geld dat ze wilden binnenhalen door 'crowdfunding': financiering door middel van giften van particulieren en bedrijven die enthousiast zijn over het idee en 100 euro willen investeren. Dat lijkt aardig te lukken. Op dit moment zijn er al 223 aandeelhouders, maar dat moeten erveel meer worden.


De aandeelhouders krijgen een gesigneerde versie van de strip. Daarvan worden er maar driehonderd gemaakt en voor verzamelaars is dat nu al een collector's item. Als het boek aanslaat en de illustratoren uit de kosten zijn, krijgen de investeerders hun geld terug.

Eerste exemplaar naar Guus Meeuwis
Het boek moet 48 pagina's dik worden. Inmiddels zijn er veertien pagina's af, dus er moet nog hard gewerkt geworden voor de feestelijke presentatie in oktober. Het boek verschijnt in een oplage van 3500 exemplaren. Met een knipoog naar het bekende lied van Guus Meeuwis is de titel van het boek 'Brabant: Daar brandt nog licht'. De makers hopen dat de zanger het eerte exemplaar in ontvangt wil nemen.


Viaeen website enTwitter kun je op de voet volgen hoe het met de ontwikkeling van de strip gaat en of de streefdatum wordt gehaald.




App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.