Aantal zorgboerderijen in Brabant neemt toe

OOSTELBEERS/OIJEN - Zorgboerderijen zijn booming business in Brabant. Het afgelopen jaar is het aantal zorgboerderijen flink gegroeid, van 78 naar 142. Dit blijkt uit cijfers van ZLTO, de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie.
Sinds een half jaar runt Corrie Smulders-Burgers haar zorgboerderij Wilton's Hof in Oostelbeers. Zij en haar man hadden een varkensbedrijf, maar dat was financieel niet meer bol te werken. Ze stopten met de varkens en gingen voor een baas werken.

Kinderdagverblijf
Corrie belandde in de thuiszorg. Het idee van zorgboerderij bleef door haar hoofd malen. "Ik miste het ondernemerschap en onze stal stond leeg. Een zorgboerderij is een ideale combinatie." De hele week hebben ze zo'n zes à zeven licht dementerende ouderen over de vloer. En over een paar maanden start haar dochter een kinderdagverblijf.

Kleinschalige zorg
Nergens zijn er zoveel zorgboerderijen als in Brabant. En het einde is nog niet in zicht, denkt Marianne van der Heijden, specialist landbouw en zorg van de Zuidelijke Land- en Tuin Bouworganisatie. "Nederland vergrijst en er komt steeds meer vraag naar kleinschalige zorg. Er valt nog veel te winnen", zegt Van der Heijden.

Pedicure
Zorgboerderij en Paardenmelkerij Burgthoeve in Oijen is haar tijd vooruit. Ze biedt naast een dagbesteding 24-uurs zorg aan. Er wonen permanent twaalf cliënten, er zijn ook zes logeerkamers. "We zitten bijna dagelijks met dertig man aan tafel", zegt Inge van der Burgt. "Langzaam zijn we gegroeid. Een flink aantal mensen woont nu hier, dus bieden we meer voorzieningen aan. We hebben geregeld een pedicure over de vloer."