Onrust in Vught over toename treinverkeer

VUGHT - Inwoners van Vught maken zich zorgen over de plannen uit Den Haag om in de toekomst meer treinen te laten rijden tussen Utrecht en Eindhoven. Maandagavond kwamen maar liefst 700 bezorgde Vughtenaren naar een informatiebijeenkomst in Hotel Vught.

Dat waren er zoveel, dat de helft van de omwonenden niet in de zaal paste. De Vughtenaren maken zich zorgen over de toename van geluidsoverlast, trillingen en het vervoer van gevaarlijke stoffen door hun woonplaats. Ook begrijpen ze niet dat er meer treinen gaan rijden, maar dat er in de toekomst juist minder oversteekplaatsen zullen zijn in Vught.

Spandoeken
Met cynisch applaus en sarcastische spandoeken lieten de Vughtenaren hun onvrede over de Haagse plannen blijken. Hans Togtema van een van de negen actiegroepen die zich met het zogeheten hoogfrequent spoor bezig houdt: "Er moet serieus geïnvesteerd worden. Wat we willen is dat ProRail en het ministerie serieus geld uittrekken om het spoor óf te ondertunnelen, óf paralel aan de A2 te leggen. Maar die varianten hebben ze niet onderzocht. Wat ze nu gaan doen is dit spoor met wat lapmiddelen oppimpen en uiteindelijk heel veel treinen extra daar overheen sturen."

ProRail
Namens het ministerie van Verkeer en Waterstaat wilde niemand reageren. Woordvoerder René Vegter van ProRail wilde dat wel. Hij heeft begrip voor de emotie en de vragen die de plannen rond het hoogfrequent spoor bij de Vughtenaren oproepen.

Vegter: "We weten inderdaad dat het verhaal dat we hier komen vertellen, niet het meest fijne verhaal is. We begrijpen de wens van de mensen in Vught om het spoor helemaal om het dorp heen te leggen, maar binnen de 4,4 miljard euro die het rijk heeft uitgetrokken voor het programma hoogfrequent spoor is dat niet haalbaar."
Meer over dit onderwerp:
vught spoorwegen spoorboekje treinen prorail
Deel dit artikel: