Dick Goossens winnaar Boxmeers Metworstrennen

BOXMEER - Op carnavalsmaandag vindt traditioneel het Metworstrennen van Boxmeer plaats. De winnaar van vorig jaar, Dick Goossens, won dit jaar voor de tweede keer. Hij nam het in de finale op tegen Koen Verberkt en Ramon Zeegers. Om halftien begonnen zeventien ruiters in Vortum-Mullum aan de eerste rit om uiteindelijk de titel 'Kunning van de Metworst' te veroveren.
Als Dick Goossens volgend jaar voor de derde keer wint, bereikt hij de unieke status van keizer.

Vijftiende eeuw
Het Metworstrennen stamt volgens organisator Paul van Boekholt al uit de vijftiende eeuw en is een paardenrace voor vrijgezelle mannen. "De deelnemers zijn vrijgezelle mannen die geboren en getogen zijn in Boxmeer en daar ook wonen", vertelt Paul van Boekholt. "Er wordt gestreden om goederen die afgeleverd worden bij de Belaste Hoeve. Dat zijn twee fusten bier, twee broden, een halve varkenskop en 7 el worst."

Dertien ritten
Tijdens de afvalrace van 13 ritten, verdeeld over 3 manches moeten de ruiters een parcours van achthonderd meter afleggen. "Degene die drie keer wint, is de 'Koning van de Metworst'. Dat is hetzelfde als je olympisch kampioen bent, zoals bijvoorbeeld Ireen Wüst. Dan ben je belangrijker dan de burgemeester, belangrijker dan de prins, belangrijker dan wie dan ook."

Aftrap om vier uur 's ochtends
Hoewel de eerste rit pas rond halftien gepland staat, begint het spektakel al om vier uur 's ochtends. "Dan wordt heel Boxmeer wakker gemaakt met de reveille. Dat doen we tot zeven uur 's ochtends." Vanaf halfacht lopen de rijders achter de gekkenkar richting het Vortums Veld waar de wedstrijden worden verreden en verzamelen de eerste toeschouwers zich rond het terrein. Er worden zeker tienduizend toeschouwers verwacht.

Eerbetoon
Tijdens de race zullen de ruiters met zwarte rouwbanden rijden, als eerbetoon aan Jan Verdijk, tot vrijdag de oudste nog in leven zijnde oud-koning van de Boxmeerse vereniging De Metworst. Jan Verdijk overleed donderdag. "Onze oudste nog levende koning is afgelopen donderdagnacht overleden. Als eerbetoon dragen wij een zwarte rouwband. Ook zullen we met de hoornblazers uitgeleide doen, want hij wordt woensdag begraven."