Papier met bouwgegevens uit 1937 in loden koker Someren

SOMEREN - Het kokermysterie van Someren is opgelost. In de koker die vorige week werd gevonden zit een papier uit 1937 met de bouwgegevens van het huis. Je kon via deze website live de onthulling van het geheim meekijken.
De koker werd doorgezaagd door burgemeester Alfred Veltman van Someren. Die had daar nogal wat moeite mee, maar uiteindelijk kreeg hij de pijp dan toch open.

Vergeeld papier
Op het vergeelde vel papier in de koker staat in kapitalen onder andere wie het huis hebben gebouwd, wie het ontworpen heeft en wie de eigenaar was. "Deze boerderij werd gebouwd in het jaar des Heren 1937 voor rekening van de maatschappij van welstand, gevestigd te Breda", zo las burgemeester Veltman de eerste zin van de brief voor. Het document wordt tentoongesteld en bewaard in het Heemkundehuis in Someren.

Op zoek naar kinderen van huiseigenaren
"Het vinden van zo'n document is uniek", vond de burgemeester. "Het is een aardig tijdsdocument. Het is ook interessant om op zoek te gaan naar nabestaanden van de toenmalige eigenaren. Wellicht dat hun kinderen weten waarom de koker ingemetseld is."

In een nis verscholen
De woning waar de koker is gevonden, is het ouderlijk huis van een medewerker van de gemeente. Hij had gevraagd of het mogelijk was om een gevelsteen met de datum van de bouw heelhuids uit het pand te krijgen. Op het moment dat die steen voorzichtig werd verwijderd, bleek er een nis verscholen te zijn met daarin de koker.

Somerense rondweg
Het pand op de hoek van de Kerkendijk en de Loovebaan is gebouwd in 1937. Begin jaren tachtig is hier de gemeentewerf gekomen. De bebouwing moet verdwijnen in verband met de aanleg van het laatste ontbrekende stuk van de Somerense rondweg.
Meer over dit onderwerp:
livestream loden koker someren