Banencentrum voor luchtmachtmilitairen Gilze-Rijen geopend

GILZE EN RIJEN - Het Defensie Helikopter Commando heeft sinds woensdag op vliegbasis Gilze-Rijen een Job Center om militairen aan een baan in het bedrijfsleven te helpen. Jaarlijks verlaten 50 tot 100 medewerkers van dit luchtmachtonderdeel. Binnen het Brabants bedrijfsleven bestaat veel behoefte aan technisch personeel en de luchtmacht kan die mensen bieden.

Het banencentrum zal het volgend jaar pas echt druk gaan krijgen als bekend wordt waar precies de 12.000 defensiebanen worden geschrapt als gevolg van de bezuinigingen van minister Hans Hillen.

600 banen weg
Basiscommandant van Gilze-Rijen, commodore Theo ten Haaf, voorziet dat er bij Defensie Helikopter Commando zo'n 600 banen verdwijnen. Het grootste deel van dit legeronderdeel is gevestiging op vliegbasis Gilze-Rijen en heeft ook helikopters in Den Helder en op vliegbasis Leeuwarden. Volgens Ten Haaf zijn veel van die defensiemedewerkers goed geschikt om een functie in het bedrijfsleven te vervullen. In dit legeronderdeel is het merendeel van het personeel technisch hoog opgeleid; van plaatwerker tot Apache-piloot.

Tekort aan personeel
De Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging heeft het Job Center mede mogelijk gemaakt. Volgens BZW-voorzitter Peter Swinkels kunnen de militairen het grote tekort aan technisch personeel in het bedrijfsleven goed aanvullen. Dit tekort dreigt volgens de BZW nu op te lopen naar 65.000 technisch geschoolde vakmensen.

Regionale aanpak
Zowel de basiscommandant als de BZW-voorzitter pleiten voor een regionale aanpak, zonder landelijke instaties. Bedrijven weten volgens Swinkels precies wat voor personeel ze zoeken en kunnen direct aankloppen bij het Job Center op de vliegbasis, zonder tussenkomst van instanties zoals het UWV.
Deel dit artikel: