'Man Jolanda Weber was kapot van haar dood'

HELMOND - De man van Jolanda Weber heeft zelf aangifte gedaan van haar vermissing. Dat zei zijn zus Joke tegen Omroep Brabant. Het verbrande lichaam van Jolanda Weber werd op 14 februari gevonden in de bossen bij Knegsel. Haar man, de 51-jarige Jan van L. uit Helmond, is vorige week aangehouden.
Volgens Joke kondigde Jolanda vier weken voor haar verdwijning aan dat ze wilde scheiden van Jan van L. "Voor hem kwam dat als donderslag bij heldere hemel. Ze had een Poolse vriend en dat zou de reden van de scheiding zijn."

"De laatste weken vertelde ze ook dat ze slecht werd behandeld door hem en dat ze niks mocht. Maar dat is absoluut niet waar", vertelt de zus van de verdachte. Officieel waren Jolanda en haar man nog niet gescheiden, dus formeel waren ze nog getrouwd.

Jan van L. meldde vermissing
"Toen Jolanda's werkgever belde dat ze niet op haar werk was verschenen, was haar man ongerust. Hij belde met de politie, maar die kon pas iets doen als ze 24 uur weg was. De volgende dag heeft hij nog een keer gebeld, om haar als vermist op te geven. Hij was er kapot van, zeker toen Jolanda dood werd gevonden."

Op handen gedragen
Jolanda werd volgens Joke op handen gedragen door de hele familie. "Ze was een lieve meid die nooit iemand kwaad deed. Ze had geen vijanden. Na haar dood heeft de familie van Jolanda het contact met de familie van haar man verbroken. Haar familie wees ook meteen de man van Jolanda als schuldige aan, terwijl de families het altijd goed met elkaar konden vinden."

Rustige jongen
Volgens Joke is haar broer niet agressief, maar is het een rustige jongen. Wel maakt ze een kanttekening daarbij. "Ieder huisje heeft zijn kruisje. Hij zal vast wel eens een duw hebben gegeven, maar Jolanda werd niet mishandeld of zoiets." Of hij ooit met justitie in aanraking is geweest, weet ze niet zeker. "Misschien wel eens iets kleins, toen hij jong was. Ik heb hem in ieder geval nooit in de bajes hoeven opzoeken."

'Ze is altijd in mijn hart'
Op maandag 20 februari, bijna een week nadat het lichaam van Jolanda Weber gevonden werd, schreef Jan van L. nog iets op zijn Hyves-pagina: "Diep en diep triest hoe ik mijn Jolanda moest verliezen. Het verdriet is ook zeer groot. Ik leef in een roes, in een nachtmerrie. Ze is altijd in mijn hart, ik zal altijd aan haar denken. Rust zacht lieve schat."

Man opgepakt
Het verbrande lichaam van de 44-jarige Jolanda Weber werd op 14 februari gevonden in de bossen bij Knegsel. Ze is door een misdrijf om het leven gekomen. Jolanda werd voor het laatst gezien in de Helmondse wijk De Eeuwsels. Zondag werd haar man Jan van L. opgepakt. Daarnaa deed de politie onderzoek in zijn huis, waar Jolanda ook woonde.
Deel dit artikel: