Succes SP begon veertig jaar geleden 'aan de deur'

OSS - Het was een lange weg naar het hart van de macht in Den Haag. Maar de Socialistische Partij, de SP, is er nu dichtbij. Volgens veel opiniepeilers zou de SP nu de grootste partij van Nederland kunnen worden. En steeds vaker wordt de naam van partijleider Emile Roemer uit Boxmeer genoemd als de man die misschien wel premier van Nederland wordt. De succesformule van de partij werd 40 jaar geleden al uitgebroed in Oss. Door oud-partijleider Jan Marijnissen.
We maken een kleine 'sentimental journey' met Marijnissen door zijn stad, Oss. En we beginnen op de plek waar het volgens hem allemaal begon, bij tapijtenfabriek Bergoss. Toen een fabriek waar 800 mensen werkten, pal in het centrum van Oss. Nu is er een restaurant met een Michelinster, een hotel en een parkeergarage, maar tot 1982 werden hier tapijten gemaakt. Volgens Marijnissen onder slechte omstandigheden.

Wilde staking
"Iedereen wist dat die bom een keer zou barsten. Wij zijn toen als SP actie gaan voeren." Dat leidde in mei 1973 tot een een wilde staking die twee weken duurde, en die het personeel meer salaris opleverde. Volgens Marijnissen was dat de doorbraak van de SP in Oss. "Eerst zagen de mensen ons als langharig werkschuw tuig, maar toen zagen ze dat we het goed meenden. " Direct gevolg van de staking was dat de SP in 1974 voor het eerst in de gemeenteraad kwam, met drie zetels.

Smet
Bij het gemeentehuis vertelt Marijnissen dat de jaren zestig tot dan toe aan Oss voorbijgegaan waren. "Het was hier nog gewoon de jaren vijftig". De gevestigde orde schrok van de opkomst van de SP. Jan Marijnissen: "Net toen werd ook het nieuwe gemeentehuis opgeleverd, en de burgemeester zei: nou hebben we een nieuw gemeentehuis en nou is er alweer een smet op." Het waren dezelfde verkiezingen waarbij de KVP in Oss de absolute meerderheid kwijt raakte.

Langs de deur
In het partijkantoor van de SP in Oss vertelt Marijnissen wat er bijzonder was aan de Osse aanpak. "We gingen langs de deur, bij de mensen vragen wat hun problemen waren." Marijnissen zelf was goed in het verkopen van het partijblad aan de deur. "Soms wel dertig op een avond. Als je maar kan lullen en op z'n tijd ook luisteren."

Geheim achter het succes
Volgens Marijnissen is dat het geheim achter het succes van de SP. "Later toen ik in de Tweede Kamer zat zeiden ze: bij jou weet ik tenminste waar je het over hebt. Dat heb ik daar geleerd, aan de deur." Volgens Marijnissen geldt datzelfde voor Emile Roemer die lange tijd in de lokale politiek van Boxmeer heeft gewerkt voordat hij naar Den Haag toe ging.
Deel dit artikel: