Video

Groot verschil in gemeentelijke tarieven Brabantse begraafplaatsen

11 maart 2012 om 17:58
nl
Er zijn nog steeds enorme verschillen in de tarieven voor een graf op een gemeentelijke begraafplaats in Brabant. Dat blijkt uit de jaarlijkse inventarisatie van uitvaartverzekeraar Dela in Eindhoven. In de duurste gemeente kost een plekje op de begraafplaats maar liefst drie keer zoveel als in de goedkoopste.
Geschreven door

Een plaats op de gemeentelijke begraafplaats in Asten kost een bescheiden 805 euro voor een periode van twintig jaar. Maar wie een familielid in Oss wil laten begraven moet maar liefst het driedubbele neertellen: 2.467 euro.
De gemeente liet in een reactie weten dat de grafrechten in Oss zo hoog zijn, omdat de gemeenteraad heeft besloten dat bij voorzieningen waarvoor mensen zelf kunnen kiezen, zij ook voor de kosten moeten opdraaien. De belastingen op graven moeten net zoveel opleveren als de kosten voor bijvoorbeeld onderhoud.  
Topvijf De topvijf van dure gemeentelijke begraafplaatsen bestaat verder uit Alphen-Chaam, Heusden, Uden en Moerdijk. Allemaal rekenen ze ruim boven de tweeduizend euro. De topvijf van de laagste tarieven wordt aangevoerd door Asten. Daarbij moet worden aangetekend dat het hier om een bescheiden algemene begraafplaats gaat die naast het veel grotere katholieke kerkhof ligt. Op nummer twee tot en met vijf staan Bernheze, Halderberge, Heeze-Leende en Gemert-Bakel, met prijzen van ruim duizend tot bijna 1.250 euro.
Stijging van twintig procentOpvallend zijn de grote stijgingen in Cuijk en Geldrop-Mierlo. Beide gemeenten verhoogden het tarief dit jaar met bijna twintig procent. Volgens woordvoerder Martin Kersbergen lijkt er sprake van een soort willekeur. "De top tien lijstjes zien er ieder jaar anders uit. De verschillen in tarieven tussen gemeenten en de wijzigingen in de tarieven leiden jaarlijks tot verrassingen. Wanneer we om uitleg vragen, krijgen we niet altijd antwoord of de antwoorden zijn niet controleerbaar."
Landelijk gemiddeldeGemiddeld kost een twintigjarig graf op een gemeentelijke begraafplaats in Brabant 1.700 euro. Dat ligt onder het landelijk gemiddelde van ongeveer tweeduizend euro. Landelijk gezien het duurst is de gemeente Groningen. Daar moeten de nabestaanden bijna zevenduizend euro neertellen voor een graf.
BerekeningDela berekende de kosten voor een enkel graf dat minimaal twintig jaar op een gemeentelijke begraafplaats blijft bestaan. In het tarief zijn opgeteld de kosten voor het delven, het grafrecht en het onderhoud voor twintig jaar. Benieuwd naar wat een graf op een gemeentelijke begraafplaats in Brabant kost? Bekijk het op de kaart.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.