Easy Life: een zaak van de lange adem

EINDHOVEN - Maandag zijn er bij de rechtbank in Den Bosch weer een hele reeks zittingen over Easy Life. Justitie beschuldigt het Helmondse beleggingskantoor ervan honderden beleggers te hebben opgelicht.
In 2008 doen justitie en de FIOD invallen bij het Helmondse beleggingskantoor. Ook vallen ze binnen in vier woningen van de directie.

Schietpartij
Bij een van de invallen, de woning van directeur John Wolbers uit Heeze, wordt op het arrestatieteam geschoten. Maar de rechtbank vindt het niet bewezen dat de schutter, een vriend van Wolbers, opzettelijk heeft geschoten. De man wordt vrijgesproken. John Wolbers moet zich wel verantwoorden voor verboden wapenbezit.

Justitie verdenkt vier topmannen van Easy Life van oplichting en deelname aan een criminele organisatie. Eind 2009 begint de rechtbank aan de inhoudelijke behandeling van de zaak. Volgens justitie gaven de gedupeerden in totaal 42 miljoen euro aan Easy Life. Slechts 9 miljoen euro is daadwerkelijk geïnvesteerd.

Levensverzekeringen
Het Helmondse beleggingskantoor belegt tot de invallen in Amerikaanse levenspolissen. Dit staat dan al te boek als een risicovol product waarbij hoge rendementen worden beloofd. In 2007 stelt de PvdA kamervragen over de werkwijze van Easy Life. Achteraf blijkt een groot deel van het geld niet eens belegd te zijn.

De officier van justitie eist in 2010 gevangenisstraffen van 4 en 3,5 jaar tegen twee andere bestuurders van Easy Life, commercieel manager Frits Rijnaard en Henk van de Vondervoort. Zij moeten jaren op hun vonnis wachten. Dat komt doordat de rechtbank eerst onderzoek wil laten doen naar de uitgaven van John Wolbers en Frans Oosterbosch.

Lang onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan door KPMG. Het ANP krijgt uiteindelijk inzage in de resultaten en meldt dat Frans Oosterbosch 10 miljoen euro heeft uitgegeven, waarvan 1,5 miljoen euro privé. John Wolbers heeft 2 miljoen uitgegeven, waarvan 6 ton privé. Dat is fors minder dan waar justitie hem in eerste instantie van beschuldigde. Wolbers zei maandag dat hij kan aantonen dat hij niets heeft uitgegeven.

De rechtbank gaat op maandag praten over het KPMG-onderzoek. Op dinsdag gaat de officier van justitie zijn strafeis voor John Wolbers en Frans Oosterbosch bekendmaken. De rechtbank gaat dan op 26 april voor alle vier de directieleden van Easy Life uitspraak doen.