Rooms-katholieke kerk liet jongens castreren, ook bij Huize Padua in Boekel

BOEKEL - De rooms-katholieke kerk heeft in de jaren vijftig minderjarige jongens laten castreren. Dat schrijft het NRC Handelsblad. De jongens moesten zo van hun homoseksuele gedrag afgeholpen worden, was de gedachte. Eén van de slachtoffers was een 20-jarige bewoner van psychiatrische inrichting Huize Padua in Boekel.
NRC Handelsblad onderzocht de melding van Cornelius Rogge, die ging over de castratie van Henk Heithuis. Die deed in 1956 aangifte van ontucht tegen de broeders van een katholiek jongensinternaat in Gelderland, onder wie overste Gregorius. Twee medebroeders werden veroordeeld maar de overste emigreerde, zonder straf. Henk bleef achter en werd als een probleemgeval beschouwd. Na zijn getuigenverklaring werd hij door de politie uit het internaat gehaald. Agenten brachten hem naar de psychiatrische inrichting Huize Padua in Boekel. Die werd toen geleid door de Broeders Penitenten. 

Sint Joseph Ziekenhuis
De castratie van Heithuis vond datzelfde jaar plaats. Het Sint Joseph Ziekenhuis in Veghel voerde de ingreep uit, nu heet dat ziekenhuis Bernhoven. Heithuis was twintig jaar tijdens de operatie. Dat was in die tijd volgens de wet nog (net) minderjarig.

Huize Padua
NRC-journalist Joep Dohmen schrijft dat Huize Padua het patiëntenboek nog heeft en dat er ook in staat dat Henk Heithuis er begin 1956 komt wonen. In de behandelgegevens wordt er niets vermeld over castraties terwijl het wel verplicht was in die tijd om alle behandelingen aan te geven bij het staatstoezicht.

Getuigen
Er zijn nog enkele mensen in leven die weten wat er in Boekel gebeurde. In de krant komt oud-verpleger Wilox aan het woord die bevestigt dat er gecastreerd werd. Oud-broeder Alexander dat hij het geval van Heithuis nog herinnert en dat het gebeurde op last van de rechtbank. Heithuis kan er niets meer over zeggen. Hij overleed na een auto-ongeluk in 1958.

Politiek geschokt
De commissie-Deetman, die het kindermisbruik binnen de kerk onderzocht, werd over de castraties schriftelijk geïnformeerd, maar vermeldde het niet in het eindrapport. PvdA-Kamerlid Khadija Arib vindt dat schokkend.

'Te weinig aanknooppunten'
Volgens de commissie bevatte deze melding 'onderzoekstechnisch weinig aanknopingspunten voor verder onderzoek'. De melder van het seksueel misdrijf zou ook gevraagd zijn te bellen met de commissie, maar hij deed dat niet. Melder Cornelius Rogge (79) zegt dat verzoek niet te hebben ontvangen. Waarom de commissie Rogge niet gebeld heeft, is onduidelijk.

Reactie bisschoppen
De Nederlandse Bisschoppenconferentie noemt de berichtgeving ontluisterend. "Mochten deze verhalen inderdaad op waarheid berusten dan is hier sprake van een ernstige situatie die wij sterk veroordelen en betreuren", aldus de bisschoppen zaterdagmiddag.
Deel dit artikel: