Video

Zeker negentig raadsleden opgestapt in Brabant

22 maart 2012 om 10:59
nl
Zeker negentig Brabantse raadsleden zijn sinds de laatste verkiezingen in 2010 voortijdig uit de gemeenteraad gestapt. Dat blijkt uit een rondgang van Omroep Brabant. Daarmee valt het aantal afhakers in Brabant mee.
Geschreven door

Vorig jaar werd nog gedacht dat in Nederland zeker een kwart van de bijna tienduizend lokale politici voortijdig afscheid zou nemen. In Breda, Dongen, Geertruidenberg en Veghel stapten vijf leden uit de raad. Daarmee voeren zij de lijst van afhakers aan. In Dongen trok zelfs een complete fractie, de SP, zich terug uit de gemeenteraad en het college.
StoelendansIn Roosendaal waren de grootste politieke verschuivingen. Hier stapten zes gemeenteraadsleden over naar een andere partij, van wie er één zelfs twee keer van politieke kleur veranderde.
AfzwaaienIn de meeste gevallen was de aanleiding om te vertrekken de gezondheidssituatie van een raadslid. Sommigen gingen ook weg, omdat ze een andere functie kregen, zoals Kamerlid of wethouder. Anderen verlieten uit teleurstelling de politiek of ze richtten een eigen partij op.
Met een lach in de bankjesGemeenten proberen raadsleden op verschillende manieren enthousiasme en vakkennis bij raadsleden bij te brengen. Vorig jaar bleek dat raadsleden hun werk niet met plezier deden. "In Heusden hebben we een goed uitgeruste griffie, die raadsleden waar mogelijk begeleidt", zegt een voorlichter. "Het probleem speelt bij de gemeente Heusden nauwelijks. Nagenoeg alle raadsleden maken hun termijn gewoon vol", zo klinkt het trots uit het vestingstadje.
Opvallend is de reactie van de gemeente Baarle-Nassau: "Gewoon doen en zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft." Ook de houding van de gemeente Grave is opmerkelijk. Een woordvoerder zegt dat op dit gebied "hier niets aan wordt gedaan".
Wel raadslid, nooit in de zaal gezetenDe rondgang langs de 68 gemeenten leert dat Jack van Vlerken uit Eersel sinds de beëdiging in maart 2010 het kortst actief is geweest. Of beter: hij nam meteen ontslag, zo meldt de gemeente. De voormalig wethouder voor de VVD is nooit als raadslid bij enige raadsvergadering geweest.
Het oudste raadslid is actief in de gemeente Grave (79) en ook het jongste vinden we in het Land van Cuijk, in de gemeente Boxmeer om precies te zijn (twintig). In Onder Ons van donderdag 22 maart meer hierover.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.