Grote politieactie tegen mensenhandel op Baekelandplein Eindhoven: prostituees mogelijk uitgebuit

EINDHOVEN - Driehonderd politieagenten zijn vrijdagavond het Baekelandplein in Eindhoven binnengevallen voor een massale actie tegen mensenhandel. Het plein waar veel prostituees werken, werd rond acht uur afgesloten. Volgens justitie zouden veel prostituees worden uitgebuit, en ook zouden minderjarige meisjes raamprostitutie verrichten op het Eindhovense plein. Er zijn zes mannen aangehouden
Drie personen werden aangehouden voor mensenhandel. Twee anderen werden opgepakt wegens witwassen. De andere man werd opgepakt omdat hij pepperspray op zak had.

De gemeente maakte bekend dat er ook sommen geld in beslag genomen. Om wat voor bedragen het gaat is niet bekendgemaakt, "maar het gaat niet om een tientje in de broekzak'', aldus een zegsman. Ook is een enkeling in de boeien geslagen omdat hij pepperspray op zak had.

De gemeente acht de kans klein dat in de loop van de nacht nog meer aanhoudingen worden verricht. "We hebben inmiddels alle klanten en aanwezigen op het plein gesproken'', stelde de zegsman. Hij sluit evenwel niet uit dat de gesprekken op termijn tot meer arrestaties leiden.

Aantal prostituees gelinkt aan mensenhandel
Tijdens een persconferentie, waarbij ook burgemeester Van Gijzel aanwezig is, werd duidelijk dat de helft van het aantal prostituees dat op het Baekelandplein werkt, gelinkt wordt aan mensenhandel. Daarnaast verwacht de hoofdofficier van justitie meer aanhoudingen te zullen verrichten.

Volgens het Openbaar Ministerie waren op het moment van de inval 44 dames en 20 klanten op het Baekelandplein aanwezig. Deze vorm van mensenhandel "willen we voorkomen en vermijden'', zei de burgemeester op een persconferentie. "Dit is moderne slavernij die we niet willen.''

44 prostituees en 20 klanten
Er waren 44 dames en 20 klanten op het Baekelandplein toen het hermetisch werd afgesloten. De politie zet 300 agenten in en ook 50 ambtenaren van gemeentelijke diensten zijn bij de actie betrokken.

Volgens het Openbaar Ministerie verliep de actie vrijdag rustig en volgens schema. De prostituees werden overgebracht naar het stadhuis, waar speciale zeden- en mensenhandelrechercheurs met hen in gesprek gingen. De vrouwen werden bijgestaan door tolken, advocaten en hulpverleners.

Informatie
Publiek, pooiers, beheerders en exploitanten moeten zich legitimeren en worden ondervraagd over signalen van mensenhandel. Buurtbewoners zijn per brief op de hoogte gebracht. Het publiek rondom het Baekelandplein wordt met folder geïnformeerd over de actie.

Volgens de informatie die het OM heeft verkregen, zouden de prostituees overnachten in bedden waar zij ook klanten ontvangen, terwijl dit in strijd is met de regels. De meeste prostituees op het Eindhovense plein zijn afkomstig uit onder meer Roemenië, Hongarije en Bulgarije.

Controle
De politie heeft de 24 prostitutiepanden gecontroleerd op naleving van de vergunningsvoorschriften, brandveiligheid en volksgezondheid. Het Baekelandplein bleef vrijdag de gehele avond gesloten.