Zes spectaculaire deals van Marcel Boekhoorn, koper High Tech Campus Eindhoven

28 maart 2012 om 23:53
nl
De High Tech Campus van Philips in Eindhoven is donderdag verkocht aan een groep investeerders onder leiding van vastgoedinvesteerder Marcel Boekhoorn. De steenrijke zakenman maakte onder meer furore met Bakker Bart en het gratis dagblad De Pers. Maar wie is hij eigenlijk?
Geschreven door

Kenners roemen de neus voor investeringen van Boekhoorn. De investeerder staat erom bekend dat hij bedrijven in een niche overneemt en klaarstoomt voor een overname door een groter bedrijf. Waarschijnlijk wist de durfkapitalist dat zelf ook. Boekhoorn schreef na een loopbaan als accountant en vennoot zijn eerste bedrijf in onder de naam Bowolar: 'Boekhoorn Wordt Lachend Rijk'.
Bakker BartEen van de eerste projecten van Boekhoorn was de reddingsactie van een sigarenkistjesfabriek in Eindhoven. De investeerder maakte van het bescheiden Picus een toonaangevende onderneming. Later volgen talloze andere projecten. Met de koop van Bakker Bart werd Boekhoorn bekend. Hij zorgde ervoor dat de broodjeszaak uitgroeide tot een grote, landelijke keten en verkocht de zaak voor miljoenen.
Ouwehands Dierenpark en NECMaar Boekhoorn hield zich niet alleen bezig met bedrijven. Hij deed onder meer iets met zijn passie voor dieren. Zo kocht hij Ouwehands Dierenpark in Rhenen op. Hij kreeg het voor elkaar dat de destijds populaire kindersoap Zoop in de dierentuin werd opgenomen. Daarnaast was Boekhoorn sponsor van zijn andere passie, de voetbalclub NEC in Nijmegen. Dankzij de investeerder ging het de club in sportief voor de wind, zo schreef Sync eerder.
TelfortDe klapper van Boekhoorn kwam met de koop van Telfort in 2005. Hij verkocht het bedrijf op zijn beurt voor een slordige miljard euro aan KPN. Hij streek daarbij ruim de helft van het geld op. Quote noemt de investeerder, geboren in Nijmegen, daarom 'de Telfortcasher'. Het vermogen van Boekhoorn wordt sindsdien geschat op 1,2 miljard euro.
De PersLater hield Boekhoorn zich bezig met het financieren van het gratis dagblad De Pers. Maar de krant werd nooit winstgevend. Hoewel Boekhoorn een regeling kon treffen met Wegener, onder meer uitgever van het Brabants Dagblad en het Eindhovens Dagblad, hield De Pers op met bestaan. Vrijdag verschijnt de laatste editie.
High Tech CampusDe laatste aankoop van Boekhoorn is de High Tech Campus in Eindhoven. Hij legt samen met andere investeerders 425 miljoen euro neer voor de campus. Als het aan Boekhoorn ligt, profiteert iedereen van de overeenkomst. "Ik sluit deals waarbij iedereen wint. Dat is een van de belangrijkste lessen na al die jaren, dat je successen ook deelt met anderen. Noem het gunnen, noem het fun",
vatte hij samen.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.