'Onderzoek nodig naar rol psychiatrie bij misbruik binnen de kerk'

1 april 2012 om 13:33
nl
In het onderzoek naar kindermisbruik binnen de kerk moet ook de rol van de psychiatrie, individuele psychiaters en mogelijk andere medische specialisten onderzocht worden. Dat wil stichting KLOKK uit Vught, een stichting waarbij verschillende lotgenotengroepen aangesloten zijn.
Geschreven door

KLOKK (Stichting Koepel Landelijk Overleg Kerkelijk Kindermisbruik) vraagt dit na onder meer publicaties in de krant NRC Handelsblad over castraties van jongens. Dat gebeurde onder meer in het toenmarlige Sint Josephziekenhuis in Veghel met pupillen van Huize Padua in Boekel.
'Aanvullend wetenschappelijk onderzoek nodig' KLOKK wil dat er onderzoek komt naar verbanden tussen psychiatrie, justitiële instanties en kerkelijke organisaties en de bestuurlijke cultuur destijds. Volgens de stichting is aanvullend onderzoek 'noodzakelijk voor het proces van erkenning, genoegdoening, hulp, compensatie en zorg'.
Het onderzoek moet wat KLOKK betreft via een aanvullend wetenschappelijk onderzoek in opdracht van de minister van Veiligheid en Justitie en de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. KLOKK wil de Tweede Kamer bij de regering aandringt  op zo'n onderzoek.
Hoorzitting Kamercommissies op 4 april Woensdag 4 april houden de Tweede Kamercommissies van Veiligheid en Justitie en voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport  een hoorzitting. Dan wordt onder andere gesproken met Wim Deetman van de gelijknamige onderzoekscommissie en journalist Joep Dohmen van het NRC Handelsblad.

App ons!

Heb je een foutje gezien of heb je een opmerking over dit artikel? Neem dan contact met ons op.