Wim Deetman 'emotioneel' door kritiek op onderzoek misbruik in de kerk

DEN HAAG - Wim Deetman van de onderzoekscommissie naar seksueel misbruik in de kerk zegt bijna emotioneel te worden van de kritiek op zijn rapport.
Journalist Joep Dohmen publiceerde vorige maand over castraties van minderjarigen die in opdracht van de kerk zijn uitgevoerd.

Huize Padua in Boekel
Jongens van Huize Padua in Boekel zouden in de jaren vijftig van de vorige eeuw ook gecastreerd zijn in opdracht van de rooms-katholieke kerk. Na de publicatie ontstond er kritiek op het rapport van Deetman, omdat hij verhalen over castraties uit zijn rapport zou hebben gehouden. Deetman zei daarover woensdag dat die kritiek nergens op is gebaseerd. "Ik daag iedereen uit om anders te bewijzen."

Castratie werd in de jaren vijftig in sommige gevallen als acceptabel gezien. Het ging meestal om volwassenen en niet om kinderen. Omdat het onderzoek van Deetman zich richtte op kinderen heeft hij in het rapport geen aandacht aan de castraties geschonken. Volgens Deetman zijn castraties een medische zaak en vergt dat onderzoek vanuit een andere expertise en een andere onderzoeksmethode.

Twijfels aan integriteit
Het onderzoek is de commissie naar eigen zeggen niet in de koude kleren gaan zitten. Twijfels aan zijn integriteit maakt het voor Deetman moeilijk om vervolgonderzoek te doen.