Ombudsman hoort oud-ministers Klink en Verburg over Q-koorts

DEN BOSCH - De oud-ministers Ab Klink en Gerda Verburg zijn opgeroepen voor de openbare hoorzitting over de Q-koorts op 24 april in het provinciehuis in Den Bosch. Ze zullen onder ede worden gehoord door Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer.
Hij onderzoekt hoe patiënten die door de Q-koorts ziek zijn geworden, genoegdoening moeten krijgen van de overheid. In Brabant kampen tientallen mensen met de gevolgen van de ziekte. De Q-koortsepidemie werd enkele jaren geleden veroorzaakt door geitenhouderijen. Veel mensen in de omgeving liepen zonder het te weten een besmetting op.

In provinciehuis Den Bosch
Behalve de twee oud-bewindslieden van Volksgezondheid (Klink) en Landbouw (Verburg), zijn ook Jos van de Sande (GGD Hart voor Brabant), Jan van Lokven (ZLTO) en hoogleraar Jan Hendrik Richardus van het Erasmus MC opgeroepen voor de bijeenkomst in het Brabantse provinciehuis.

De ombudsman zal ook naar de verhalen van twee Q-koorts-patiënten luisteren. "We willen het perspectief van de burger in beeld brengen", vertelde Brenninkmeijer donderdagavond in Nieuwsuur.

Ook deel achter gesloten deuren
Voorafgaand aan het openbare gedeelte, zullen op verzoek van het kabinet de hoogste ambtenaren van ministeries achter gesloten deuren worden gehoord. Het gaat om de directeuren-generaal van Volksgezondheid en Landbouw. Ook Roel Coutinho van het RIVM moet in de besloten hoorzitting voor Brenninkmeijer verschijnen.

Veel Q-koortspatiënten voelen zich niet gezien en gehoord door de overheid. Volgens de ombudsman heeft de overheid tot dusver niet serieus naar een passende oplossing gezocht voor de financiële schade die Q-koortspatiënten hebben gelopen als gevolg van hun ziekte.