Kunstenaar Filip Jonker bouwt keramieken auto in Den Bosch

DEN BOSCH - Het is een oude rode Pontiac-sportwagen. Bij deze auto wil kunstenaar Filip Jonker de komende maand al het plaatwerk vervangen door platen van gebakken klei. "Met zo'n auto móet je wel voorzichtig rijden," zegt de kunstenaar.
Keramiek is helemaal geen geschikt materiaal om auto's van te maken en precies daarom mocht Jonker aan de slag bij het Europees Keramisch Werk Centrum. Dat is een  soort speeltuin waar kunstenaars maandenlang aan de slag mogen met nieuwe ideeën voor klei en keramiek.

Uitgekleed
"Wij zijn er voor de ideeën waarvan iedereen zegt dat ze niet kunnen", zegt EKWC-directeur Ranti Tjan. "En dan laten we zien dat het wel kan én dat het nut heeft." Zijn organisatie zit al 20 jaar in Den Bosch en heeft in die tijd een grote hoeveelheid kennis over keramiek verzameld.

Jonker heeft zijn sportwagen zo veel mogelijk uitgekleed. De keramieken huid die hij de auto wil geven, is zo zwaar dat alles wat niet strikt nodig is van de auto af moet om het totaalgewicht binnen de perken te houden.

Rally
In de werkplaats liggen de platen klei hoog opgestapeld. Ze moeten drogen en kunnen daarna worden gebakken. In de oven krimpen ze allemaal precies 6,8 procent en daarna moet Jonker uitvogelen hoe hij de platen zo goed mogelijk vastmaakt.

Want hij wil straks wel met de auto kunnen rijden. Het liefst een rally, voegt hij er aan toe. En als hij het sleuteltje omdraait, maakt de V8-motor inderdaad een indrukwekkend geluid.