Directeur Scheepswerf Grave na extra raadsvergadering: 'Voortbestaan werf nog uiterst onzeker'

GRAVE - Ondanks een positief besluit van het gemeentebestuur om de bouw van passagiersschepen van 135 meter de komende 2,5 jaar te gedogen, is directeur Kessels van de Scheepswerf Grave somber gestemd. Hij gaat maandag in overleg om te bekijken of de stekker alsnog uit de scheepswerf gaat. Volgens hem had de raad vrijdagavond kunnen en moeten beslissen ook na 1 januari 2015 de bouw van schepen tot 135 meter toe te staan.
De Scheepswerf mag nu 2,5 jaar lang schepen van 135 meter lengte mag bouwen. Daarmee kan een miljoenenopdracht worden binnengehaald. Maar er zijn nog geen garanties voor de toekomst. En dus blijft directeur Robert van Kessel ontevreden. "We kunnen moeilijk tegen potentiele opdrachtgevers zeggen, ik weet niet of ik dit schip voor u kan gaan bouwen. Want we weten niet wat we na 1 januari 2015 wel of niet mogen."

Nog veel onzekerheid
De onzekerheid rondom de scheepswerf blijft dus in elk geval dit weekend nog voortbestaan. De raad kan in de toekomst het bestemmingsplan wijzigen, waardoor het bouwen van schepen van 135 meter permanent mogelijk wordt. Maar volgens wethouder Eric Daandels van Grave moet daarvoor eerst een officiele aanvraag worden ingediend door de scheepswerf. Vervolgens mag de raad er dan weer over beslissen.

Directeur van Kessel weet niet of hij daar nog op kan wachten.

Uitstel van executie
Ook vakbondsvoorzitter Henk van der Kolk van FNV pleitte vrijdagavond voor een definitieve oplossing. "Dit tijdelijke besluit is op z'n best uitstel van executie."

Vrijdagmorgen werd bekend dat het college van B en W van Grave de bouw van twee passagiersschepen van 135 wil gaan gedogen. Het college besloot dat na overleg met het ministerie van Economische Zaken. Hiermee zijn de banen van zestig werknemers voorlopig veiliggesteld.

Gedoogbeleid
Eerder dreigde het gemeentebestuur vast te houden aan het bestemmingsplan dat de bouw van schepen tot 110 meter toestond. Hierdoor zou de werf de opdracht mislopen en zouden de zestig werknemers op straat komen te staan. Afgelopen dinsdag liepen zij nog een protestmars voor behoud van de werf.


Het college van Grave heeft de zaak opnieuw bekeken en kwam tot de conclusie dat het behoud van banen dusdanig belangrijk is in deze economische zware tijd dat de bouw van de twee schepen alsnog kan worden gedoogd. Wethouders Daandels schreef dat vrijdag in een voorstel voor de extra raadsvergadering van vrijdagavond.
Meer over dit onderwerp:
scheepswerf grave wethouder daandels